Almanya İnsan Hakları Sorumlusu: Türkiye'yi 10 yıl sonra AB'de görmek isterim

Almanya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Markus Löning, Türkiye'yi 10 yıl sonra AB'ye üye olmuş bir ülke statüsünde görmek istediğini ifade etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 19:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk devleti, yargı ve basın özgürlüğü konularını yerinde incelemek üzere Türkiye'de bulunan Löning, temasları hakkında basına açıklamada bulundu. 11-15 Haziran günlerini kapsayan ziyaretinde edindiği gözlemleri basınla paylaşan Alman yetkili, bir soru üzerine ?10 yıl sonra Türkiye'yi AB üyesi olarak görmek istediğini ?vurguladı.

Löning, Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönem başkanlığında insan hakları ve insani yardım konusunu içeren 23. faslın açması gerektiğini belirtti. Dört günlük ziyaretini kapalı olan fasılların açılması için bir destek olarak nitelenebileceğini söyleyen Alman Löning, AB'den dönem başkanlığı devralacak Kıbrıs Rum Kesimi'ne bu konuda baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Markus Löning, Almanya Başkonsolosluğu'nda basına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yeniden Avrupa Birliği yolunda harekete geçerek, hukuk devleti ve ifade özgürlüğü alanında adım atması gerektiğine işaret etti. Alman yetkili, Türkiye'nin ?vatandaş merkezli? bir devlet yapısına kavuşması gerektiğini vurguladı.

?Almanya'nın Türkiye ile olan tarihi ilişkisini daha iyi bir noktaya taşımak istiyoruz? diyen Löning, insan hakları konusunda yaşanacak olumlu gelişmelerin buna katkı sağlayacağını ifade etti. Alman temsilci, AB'nin de Türkiye'deki olumlu gelişmeleri görmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'yi 10 yıldır tanıdığını belirten Almanya Dışişleri Bakanlığı görevlisi, bu süre içerisinde Türkiye'de gerçekleşen anayasaya bireysel başvuru hakkı, Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması ve aile içi şiddet konularında atılan olumlu adımların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Markus Löning, bunlarla birlikte insan hakları alanında halen bazı olumsuzlukların olduğunu ve Avrupa Birliği'ne girmeye çalışan bir ülkede bu olumsuzlukların kabul edilemeyeceğini hatırlattı.

Bu arada Türkiye'nin Suriyeli mülteciler için gösterdiği çabayı öven Markus Löning, Almanya'nın da bu konuda Türkiye'ye yardım teklifinde bulunduğunu söyledi.

Markus Löning, temasları çerçevesinde hükümet temsilcileri, milletvekilleri, sivil toplum temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve insan hakları savunucularıyla görüştüğünü dile getirdi.

Löning, Türkiye incelemeleri çerçevesinde Diyarbakır'ı da gezdiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber