Kirli ve aşırı klorlu havuz suyu gözde enfeksiyona neden oluyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek isteyenler havuzlara akın ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek isteyenler havuzlara akın ediyor. Birçok kişinin ortak kullanımında olan havuzlar insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Rutin temizlik yapılsa bile, havuz suyundaki birçok kişinin aynı anda kullanımından kaynaklanan kirlilik, temizleme için kullanılan klor gözde enfeksiyona neden olabiliyor. Uzmanlar, havuzda serinlemek isteyenlerin mutlaka gözlük kullanması tavsiyesinde bulunuyor.

Özel Kayserigöz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Fatih Günan, yaz döneminde özellikle serinlemek için havuzlara giden birçok kişinin gözde ağrı ve kızarıklık şikayetiyle hastanelerine başvurduğunu söyledi. Yaz döneminin hassas olduğunu ifade eden Opr. Dr. Fatih Günan, göz enfeksiyonlarından ve havuzun diğer zararlarından korunmak için havuza girerken gözlük kullanılmasını önerdi. Anne babalara da seslenen Günan, mahalle ve sokak araları ile parklarda süs amaçlı belediyeler tarafından yapılan havuzlardaki suya çocuklarının kesinlikle girmemelerini gerektiğini belirtti. Bu suların ciddi anlamda sadece gözlere değil birçok organa zarar verebilecek mikroplar içerdiğini ifade etti.

Dr. Fatih Günan, meydana gelebilecek çeşitli enfeksiyonlardan korunmak için özellikle kontakt lens kullananların da havuza girerken lenslerini çıkarmaları gerektiğini vurguladı. Havuzlardan gelen çeşitli göz sorunlarının önüne geçmenin bir yolunun ise, çevredeki kişileri dikkatli bir şekilde incelemek olduğunu aktardı. Günan, gözlerinde kızarıklık ve şişlik bulunan birinin aynı havuzu kullandığını görmeniz durumunda o kişiyi uyarmanız veya uyarılara rağmen girmişse o havuza girilmemesini yararlı olabileceğini tavsiye etti.

ALERJİYE YOL AÇAN ÇEŞİTLİ NEDENLER VAR

Opr. Dr. Günan, havuzdaki klor ve mikropların, alerjik göz nezlesine yol açabileceği gibi, çiçek tozu, kimyasal ilaçlar, farklı kokular, çimen, ağaç, yabani otlar, ev-büro tozları, evcil hayvanlar, kullanılan ilaçlarında diğer alerjiye zemin hazırladığını anlattı. Sigara içmek, parfüm kullanmak, yorucu işlerle uğraşmak, gözün yorulmasına, enflemasyonuna yada alerji olma riskinin artmasına yol açtığına dikkat çekti.

Günan, ayrıca gözü irite edici davranışlar (gözleri ovuşturmak, kaşımak, sağlıksız makyaj malzemeleri) gibi ikincil nedenlerin de bu tür rahatsızlıklara yakalanma olasılığını artırdığını dile getirdi. Göz alerjileri, bir hekim tarafından tanı konulmasının ardından genellikle ilaçla tedavi edildiğini belirtti. Ancak ilaçların düzenli kullanımı alerjik konjonktivitin tedavisinde büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yaz aylarında artan rahatsızlıklarla birlikte insanların bilinçsiz kullandığı ilaçlar ise gözlere yarardan daha çok zarar verebiliyor. Gözün son derece hassas bir organ olması dolayısıyla, gözle ilgili uygulamalarda dikkatli davranmak ve mutlaka bir hekimin kontrolünde olmak şart.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber