Elkatmış: Komisyon 'kurum arşivi' incelemeli

Dönemin TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Elkatmış, ''Darbe Komisyonu''nun Genelkurmay Başkanlığı, özel kuvvetler komutanlığı ve MİT'in arşivlerinin de incelemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Yasadışı örgütlerin Devletle olan bağlantıları ile Susurluk'ta meydana gelen kaza olayının ve arkasındaki ilişkilerin aydınlığa kavuşturulması'' amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Mehmet Elkatmış, komisyon kurulmasının önemli olduğunu ancak bundan daha ziyade bu araştırmaların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Elkatmış, ''Ben tam değerlendirildiği kanaatinde değilim. Bir çok araştırma komisyonu raporu, Genel Kurul'a dahi getirilip görüşülmedi'' dedi.

Elkatmış, araştırma komisyonlarının yetkilerinin iyi belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bugünkü yetkilerle araştırma komisyonu, insanları dinlemenin ötesinde pek bir şey yapamıyor maalesef. Yetkileri çok sınırlı, devlet sırlarını, ticari sırları araştıramıyor. MİT ve Bankalar Kanunu gibi engeller var. Onlara gerek yok, Meclis İçtüzüğü'nün 105. maddesi zaten engeli koyuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını çağıramıyorsun. İnsanları zorla getirme gibi bir durumun yok. 4 aylık süre de çok kısa bir zaman. Bütün darbe teşebbüslerini bu kadar kısa süre içerisinde araştırmak mümkün değil. Mutlaka kişilerin dinlenmesi önemlidir ama arşivler üzerinde araştırma yapmak bana göre daha uygun olur. Çünkü, maalesef kurumlar komisyonlara doğru bilgiler vermiyor, bilgi saklıyorlar. Hem elemanlarını hem de kurumu koruyorlar.''

''Yani komisyon, kurumlara gidip onların arşivlerini mi incelesin?'' sorusuna Elkatmış, ''Genelkurmay, özel kuvvetler, MİT'in arşivlerine gidip arşivlerini incelemeleri lazım. Çünkü esas bilgiler orada. İstemek yerine gidip orada incelemeleri lazım. Çünkü onlar istedikleri bilgileri gönderiyorlar, bazen göndermiyorlar'' yanıtını verdi.

Elkatmış, Susurluk Komisyonu'nun çalışmaları sırasında MGK'ya yazı yazdıklarını ancak komisyona hiç bir bilgi verilmediğini söyleyerek, ''Genelkurmay Başkanlığı da bilgi vermedi. Bütün bunları onların inisiyatifine, insafına bırakmamak gerekiyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber