Yörük kültürünü yaşatmak amacıyla 2.5 milyon liraya ?Yörük Müzesi' açtı

Avukat İsmail Yıldız, Antalya'nın Alanya ilçesinde Yörük kültürünü yaşatmak amacıyla 2.5 milyon liraya mal olan bir ?Yörük Müzesi' açtı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?İncekum Kervansaray ve Yörük Müzesi'nin, halk oyunları ve müzik korosu eşliğinde açılışı yapıldı. Alanya Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar'ın okuduğu duanın ardından, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan ve İsmail Yıldız birlikte açılış kurdelesini kesti.

Yörük Müzesi'ni açmayı gençliğinden beri hayal eden Avukat Yıldız, önce Yörük kültürü ile ilgili araştırmalar yaparak kitap yazdı. Araştırmaları esnasında topladığı eserleri bir araya getiren Yıldız, birçok eseri de satın aldı. Yıldız, yaklaşık 30 yıldır Yörük kültürü üzerine yaptığı araştırma ve yazdığı kitapların ardından açtırdığı ?Özel Yörük Müzesi' Orta Asya'dan günümüze Yörük yaşamında kullanılan araç ve gereçleri içerisinde barındırıyor. Yıldız; tarım, hayvancılık, aile yaşantısı, ev yaşamı, kıyafetler, kullanılan çeşitli eşyaların Alanya ve çevresindeki dağ köylerinden toplanmasıyla bir araya getirdi. Türklerin Orta Asya'dan başlayan ve bugüne kadar gelen inançları, demirciliği, üzüm sıkması, çiftçiliği, koyun kırpması, zeytin sıkması, çamaşır yıkaması, develerle göç etmesi, ev ve aile yaşantısı gibi Yörük kültürünü yansıtan unsurları içerisinde barındıran eserlerin yer aldığı müzenin, yabancı ve yerli misafirler tarafından 5 lira ücret karşılığında ziyaret edilebileceği açıklandı.

YÖRÜK MÜZESİ AKDENİZ BÖLGESİNDE İLK

Yörük kültürünün yok olmaması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını belirten Yıldız, Yörük kültürüyle ilgili birkaç kitap yazdıktan sonra müze yapmaya karar verdiğini söyledi. Bu konuda 2 yıldır çalışmalar yaptığını ifade eden Yıldız, müzenin otantik ve çalışır vaziyette olmasını istediklerini dile getirdi. Akdeniz Bölgesi'nde bu şekilde bir müzenin ilk olduğunu belirten Yıldız, ?Yörede turizmi bütün mevsimlere yaymak ve kültür turizmini canlandırmak istiyoruz.? dedi.

Babasının hayalini gerçekleştirdiklerini dile getiren Mimar Hava Yıldız da bir çok eseri köylerden toparladıklarını söyledi. Eserlerini vermeyenlerin müze açıldıktan sonra getirmeye başladığını kaydeden Yıldız, müzenin yerli ve yabancı turistler tarafından beğenildiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber