Anayasa mahkemesinin ilk tur seçiminde galip yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2005 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için yapılan ilk oylamadan sonuç alınamadı. Perşembe günü seçim tekrarlanacak.

Mustafa Bumin'in emekliye ayrılmasının ardından Anayasa Mahkemesi'nde bugün başkanlık seçimi yapıldı. Seçime 8 asıl ve 3 yedek üye katıldı.

Öğleden önce tamamlanan toplantıda Yüksek Mahkeme yeni başkanını belirleyemedi. Bir saatten fazla süren toplantıda 10 tur yapıldı. Hiçbir adayın seçilmek için gerekli olan en az 6 oyu alamaması üzerine toplantı 7 Temmuz 2005 Perşembe gününe ertelendi.

Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Yasası uyarınca adaylar resmi olarak ortaya çıkmadığından, bugünkü turlarda kaç üyenin yarıştığı bilinmemekle birlikte, aralarında Başkan Vekili Haşim Kılıç'ın da bulunduğu dört adayın yarıştığı belirtiliyor.


Anayasa Mahkemesi yeni başkanını arıyor. Mustafa Bumin'in yaş haddinden dolayı emekliye ayrılmasını ardından, Yüksek Mahkeme bugün yeni başkanını seçmek üzere toplandı.

5 adayın yarıştığı seçimlerde yapılan 10 turda, 11 üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi heyetinin salt çoğunluğu olan 6 oya hiç bir aday ulaşamadı. Gizli oylamayla yapılan seçimlerde, üyelerden Tülay Tuğcu, Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Haşim Kılıç ve Fulya Kantarcıoğlu aday oldu. Edinilen bilgiye göre son turda, Tuğcu 3, Akyalçın 3, Erten 2, Kılıç 2 ve Kantarcıoğlu 1 oy aldı.

Anayasa Mahkemesi tarihinde, 1972-1973 yılları arasında seçimler 1.5 yıl tıkanmıştı. Bu süreçte Anayasa Mahkemesi'nde Lütfi Ömer Baş Başkan Vekili olarak görev yapmıştı. O yıldan bu yana ilk kez seçimler 2. tura kaldı.

Yasaya göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı mahkemenin asıl üyeleri arasından seçiliyor. Başkan adaylığı için resmi bir başvuru yapılmıyor. Asıl üyelerden başkanlığı düşünenler, diğer üyelere adaylığın şifahen bildiriyor. Gizli yapılan oylama, başkan seçilene kadar devam ediyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı 4 yıl için seçiliyor.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber