İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Rehber öğretmenlerin yer değiştirmeleri hakkında MEB'in yapması gerekenler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10.08.1999 Tarih ve 23782 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ?Rehber öğretmen norm kadrosu? başlıklı 13. maddesindeki; ?Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz.? hükümleri, aynı yönetmeliğin ?Norm Kadro Belirlemeye Yetkili Birimler ve Kullanılacak Çizelgeler? başlıklı 16.maddesi 1. fıkrasındaki; ?Kapsama dahil okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadroları, il millî eğitim müdürlüklerince belirlenir.? hükümleri ve Milli Eğitim Bakanlığı Norm Kadro Uygulama Kılavuzunun ?Öğretmen Norm Kadrosu Belirlenmesi? bölümü, ?Rehber Öğretmen? başlıklı 6. maddesindeki; ?Bir eğitim bölgesinde her okulda en az bir rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2 nci ve müteakip norm kadrolar atamada kullanılmayacaktır.? hükümleri ile öğretmen norm kadrolarının İl Millî Eğitim Müdürlüklerince belirleneceği ve bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadroların atamalarda kullanılamayacağı açık bir biçimde ortaya konmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığının 2005/95 Nolu Genelgesinin 4. maddesi ?İl içi rehber öğretmen atamalarında Bakanlığımız norm kadro uygulamaları doğrultusunda öncelikle rehberlik ve araştırma merkezlerinin çalışma bölgesi nüfusuna göre personel ihtiyacı karşılanacak, hizmetlerin bütün öğrencilere etkili olarak ulaştırılması için rehber öğretmenlerin ilçelere/eğitim bölgelerine ve öğretim kademelerine göre her okula dengeli dağılımı sağlanacaktır.? şeklinde olup Rehber Öğretmen ataması işlemini Bakanlığımız yapmakta, okullara dağılımını ise İl Milli Eğitim Müdürlükleri atama dönemlerinde planlamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 06.01.2004 tarih ve 1762 Sayılı ?Norm Kadro Uygulaması? konulu yazılarının 5. maddesinin son paragraflarında; ?13'üncü maddenin son fıkrasında; ''... Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2'nci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümle ilk ve ortaöğretim kurumlarına rehber öğretmen dağılımının dengeli bir şekilde yapılarak her okula en az 1 rehber öğretmen verilmesi amaçlanmıştır. Bu noktadan hareketle, rehber öğretmen norm kadroları, bir yerleşim merkezinde en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2'nci öğretmen norm kadrolarına atama yapılmayacaktır.

Bu durum eğitim bölgesi oluşturulan yerleşim yerleri için de geçerlidir.

Örnek: A İL merkezinde bir lise, bir de çok programlı lisenin (ÇPL) bulunması halinde bu okulların rehber öğretmen norm kadro dağılımı aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

Lisenin 2, çok programlı lisenin 2 rehber öğretmen norm kadrosu olduğunda, lisenin 1 rehber öğretmeni var ise, çok programlı lisenin de 2 rehber öğretmeni norm kadrosu olmasına rağmen rehber öğretmeni yok ise, çok programlı liseye en az 1 rehber öğretmen atanmadan liseye 2 nci rehber öğretmen ataması yapılmayacaktır.? açıklaması bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 05.04.2011 Tarih Ve 23018 Sayılı Yazısının rehber öğretmen norm kadro başlıklı 4. Maddesindeki diğer hususlarla birlikte (b) fıkrasının 6. alt bendinde ?13 üncü maddesinin son fıkrasında; "....Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2 nci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümle ilk ve ortaöğretim kurumlarına rehber öğretmen dağılımının dengeli bir şekilde yapılarak her okula en az 1 rehber öğretmen verilmesi amaçlanmıştır. Bu noktadan hareketle, rehber öğretmen norm kadroları, bir yerleşim merkezinde en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2'nci öğretmen norm kadrolarına atama yapılmayacaktır. Bu durum eğitim bölgesi oluşturulan yerleşim yerleri içinde geçerlidir.

Örnek: A yerleşim yerinde 3 eğitim kurumunun bulunduğu ve bu eğitim kurumlarının norm kadrolarının dağılımının ise aşağıdaki şekilde yapıldığı varsayıldığında;

a) Y İlköğretim okulunun rehber öğretmen norm kadrosu 2, çalışan öğretmen sayısı 1,

b) F Lisesi rehber öğretmen norm kadrosu 2, çalışan öğretmen sayısı 1,

c) S Kız Meslek Lisesi rehber öğretmen norm kadrosu 1, görev yapan öğretmen sayısı 0,

Bu yerleşim yerindeki bütün eğitim kurumlarına en az 1 rehber öğretmen ataması yapılarak norm kadrosu doldurulmadan (Y) İlköğretim okuluna veya (F) lisesinin boş bulunan rehber öğretmen norm kadrosuna atama yapılmayacak hiç rehber öğretmeni bulunmayan (S) Kız meslek lisesine rehber öğretmen ataması yapıldıktan sonra (Y) İlköğretim okuluna veya (F) Lisesine ikinci rehber öğretmen ataması yapılabilecektir.? denilmektedir.

Bu mevzuat hükümlerine göre rehber öğretmeni 1'den fazla olan okul ve kurumlardaki rehber öğretmenler norm kadro fazlası durumundadır. Fakat bu duruma İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin atama dönemlerinde planlama yapmamasından dolayı düşmüşlerdir.

Bu nedenle de, 1 den fazla rehber öğretmen bulunan okul ve kurumlardaki rehber öğretmenlerin aynı yerleşim yerinde hiç rehber öğretmeni olmayan öncelikle YİBO - yatılı ve pansiyonlu okullar olmak üzere 06.05.2010 Tarihli Ve 27573 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri? başlıklı 41. maddesi 1. fıkrası hükümlerince sadece tercihte bulunanların isteğe bağlı yer değiştirmelerinin sağlanması için duyuruya çıkılması, il içi ve il dışı atama dönemlerinde hiç rehber öğretmeni bulunmayan okul ve kurumların tercihe açılması ve en az bir rehber öğretmeni olan okulların tercihe kapatılması gerekmektedir.

1- Milli Eğitim Bakanlığının 2005/95 Nolu Genelgesi

2- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 06.01.2004 Tarih Ve 1762 Sayılı Yazısı

3- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 05.04.2011 Tarih Ve 23018 Sayılı Yazısı için tıklayınız.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber