Lületaşı'na getirilen vergi muafiyeti ustaların yüzünü güldürdü

Türkiye'de 'beyaz altın' olarak bilinen, daha çok hediyelik eşya olarak kullanılan lületaşı sektörüne getirilen vergi muafiyeti, kaybolmaya yüz tutan mesleğin umudu oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Esnaf Muaflığı ve Basit Usulde Vergilendirme Konularında Değişiklikler İçeren 6322 Sayılı Torba Kanunu'nun geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmesi ile birlikte, başta lületaşı olmak üzere 17 sektöre vergi muafiyeti getirildi.

Lületaşı ustaları, çıkan kanunun kendilerini memnun ettiğini belirtti. Lületaşı işlemeciliğinin geleceğini kurtaracak bir kanunun yürürlüğe girdiğini vurgulayan ustalar, söz konusu kanun sayesinde mesleğin canlanacağını ifade etti.

Genellikle süs, takı, pipo olarak yapılıp satılan lületaşı, yoğun işçilik gerektiren mesleklerin başında geliyor. Yerin 150 metre altından el kazısı ile ufak parçalar halinde çıkartılan lületaşı, işlenmiş halde başta ABD olmak üzere Meksika, Arjantin ile birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Ancak, bu zahmetli mesleği yapan lületaşı işlemecileri, ürünü istenilen değerde satamadığına yakınıyor. Köylerde çıkartılan ham lületaşını satın almalarında herhangi bir fatura alamadıklarını ifade eden üreticiler, taşın maliyetini gider olarak gösterememeleri ve satışta uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin lületaşına verilen emeği karşılamadığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın tarihi Atlıhan El Sanatları Çarşısı gezisi sırasında, kendisinden vergi indirimi konusunda yardım isteyen lületaşı ustalarının talebi kabul oldu. 15 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanan ?Esnaf Muaflığı ve Basit Usulde Vergilendirme Konularında Değişiklikler İçeren 6322 Sayılı Torba Kanunu' ile lületaşına ve 17 ayrı el işçiliği gerektiren mesleğe vergi muafiyeti getirildi.

Söz konusu kanuna göre; kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lületaşı ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar esnaf muaflığı kapsamına alınarak, gelir vergisinden muaf tutuldu. Bir diğer düzenleme ise gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarların, tekrar basit usule dönebilmelerine imkan sağlandı. Gelir vergisinden muaf esnaf ve sanatkarlar, talep etmeleri halinde ilgili vergi dairelerinden ?Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi' alabilecekler.

Getirilen vergi indiriminin sevindirici olduğunu söyleyen Lületaşı El Sanatları Derneği Başkanı Ramazan Bağlan, söz konusu yasa ile mesleğin yeniden canlanma sürecine gireceğini kaydetti. Bağlan, ?Yeni yasa tabi çok güzel. Kenarda, kıyıda, köşede kalmış sanatkar arkadaşlarımız yeniden yani bu işi bırakmış olan vatandaşlarımız yeniden bu mesleğe döndüler.? dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın, Eskişehir ziyareti sırasında Lületaşı ustalarının vergi problemini kendisine anlatan el sanatçısı Hüseyin Yavuz da vergi indiriminin isabetli olduğunu kaydetti. ?Bembeyaz bu taşan, bu nimetten yüzlerce kişi ekmek yiyor. Ama bu vergi boynumuzu büküyordu. Gerçekten bu kanunlaşırsa ve yürürlüğe girerse veya girdiyse yani ben kendi adıma çok sevinçliyim.? diyen Yavuz, mesleği bırakan altın ellerin işlerine tekrar geri döneceğini ve binlerce insanın yeniden bu meslekten ekmek yiyebileceğini belirtti.

54 yıldır lületaşı işlemeciliği yapan Cihangir Aktaş ise yeni yasa hakkında yetkililerin kendilerini bilgilendirmesini istedi. Mesleğe ilginin daha da artacağını ifade eden Aktaş, ?1958'den beri bu işi yapıyorum, yani böyle bir şey bizi çok memnun eder. Temennimiz bu, memnun olduk.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber