MEB için norm kadroyu belirleyin demek kolay. Bir de Müdürlere sorun

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?

MEB Yönetmelik gereği Haziran ayında güncellenmesi gereken 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılına ait Norm Kadroların belirlenmesi ve okullar tarafından 21.06.2012 tarihine kadar tamamlanması emredilmiştir.

MEB bu konuda bir açıklama yayımlamıştır.

Buraya kadar bir sorun yok. Okul müdürüne talimat vermek kolay fakat gerisini düşünen yok. Mevcut şartlarda norm kadroların belirlenmesi mümkün ya da sağlıklı görülmüyor.

Şöyle ki;

MEB açıklamada;

?Devlet kurumları modülünde okul planlamaları; müstakil ilkokul, müstakil ortaokul, imam-hatip ortaokulu, ilkokul ve ortaokul bir arada (3 yıl sonra ilkokul olacak), İlkokul ve ortaokul bir arada (3 yıl sonra ortaokul olacak), ortaokul sabahçı , ilkokul öğlenci olarak ayrılacak (iki ayrı kurum kodu olacak), ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokulu bir arada (3 yıl sonra imam-hatip ortaokulu olacak) okul ayrıştırmaları yapılmış, yönetici ve alanlar bazı öğretmen norm kadrolarının sağlıklı bir şekilde belirlenebilmesi için; öğrenci sayılarının, ders saati sayılarının, şube sayılarının çok dikkatli ve doğru bir şekilde sisteme girilmesi gerekmektedir.?

Diyor.

Şimdi İlköğretim Okulları için madde madde gidelim:

ilkokul ve ortaokul bir arada (3 yıl sonra ilkokul olacak)

Böyle bir okulda bu yıl (2012-2013) 1,2,3,4. Sınıf bulunacak, ayrıca 6,7, ve 8.sınıf yer alacak.

Norm belirlenirken Sınıf öğretmenliği normunda sorun yok. Peki 4.sınıf normu belirlenirken Resim, Müzik, Beden Eğitimi, İngilizce derslerini branş öğretmeni mi okutacak yoksa sınıf öğretmeni mi? Bu açıklık kazanmış değil. Müdür neye göre norm belirleyecek?

müstakil ortaokul, imam-hatip ortaokulu,

Peki bu okulların haftalık ders çizelgesi nerede? Örneğin 5.sınıftaki dersler nasıl belirlenecek. Sistem yeni olduğuna ve TTKB başkanı Sayın Emin KARİP değişiklik 1,5,9.sınıflardan başlayacak dediğine göre 5.sınıf normu nasıl belirlenecek?

Sayın KARİP norm güncellemesi açılmadan önce haftalık ders programları konusunda uyarsa ve çizelgeler yayımlandıktan sonra bu açıklama yapılsa daha iyi değil miydi?

İlkokul ve ortaokul bir arada (3 yıl sonra ortaokul olacak)

Bu durumda da okula bu yıl 1.sınıf öğrencisi alınmayacak. 2,3,4.sınıflar için Sınıf Öğretmenliği normu belirlenebilir. Sorun yok. Peki yukarıda da söylediğimiz gibi 4.sınıflara branş öğretmeni girecek mi? Girmeyecek mi? Yine bu okulda 5.sınıf (yani ortaokul birinci sınıf) bulunacak ve bu sınıfa ait ders çizelgesi yok.

Şimdi de yukarıdaki tanımlarda olmayan bir okul türünden bahsedelim. Ne sabahçı, öğlenci , ne ilkokul, ne de ortaokula çevrilmeyen Etüt Beslenme İlköğretim Okullarından.

Bu okullarda şu anda öğrenci alımı için kura çekimi yapılması gerekirken kura çekimleri durdurulmuştur. Yani akıbetleri belli değildir. Bu okullar nasıl norm belirleyecek durumları ne olacak?

Başka bir konu kanuna konulan ?Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur.? Hükmüne göre hangi sınıflarda bu ders açılacak ve bu konudaki norm kadro nasıl belirlenecek?

Bir de liselere bakalım:

Sayın KARİP 9.sınıflarda değişiklik olacak diyor. 9.sınıflarda norm kadro nasıl belirlenecek? Ayrıca Genel Liselerin dönüşümü kapsamında Anadolu Lisesine dönüşenlerin bu noktada normları açılmıştır fakat meslek lisesine (özellikle sınavla alan) dönüşenlerin işlemleri tamamlanmadığından MEBBİS tanımlamaları gerçekleştirilememiştir. Örneğin İstanbul'da bu tür okullar için müdür bakanlığı arıyor bakanlık "biz tamamladık illere faksladık" diyor. İl MEM'e soruyor "bize faks maks gelmedi" diyor. Müdür norm girecek ne yapayım diye çırpınıyor sesini duyan yok.

Peki bu okullar nasıl norm belirleyecekler?

Bir de Okul Öncesi Öğretmenliği var. 2007 doğumlu çocukların İlkokula alınmasıyla beraber kaybettikleri öğrencilerden dolayı planlama yapamıyorlar. Kaç öğrenci gelir kestiremiyorlar.

İşte bu nedenlerden dolayı gelecekte yaşanacak mağduriyetleri önlemek adına MEB'in önlem alması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber