ÖSYM'de 'olağanüstü' dönem

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖZAY ANKARA

Şaibeli sınavları ortadan kaldırmak üzere olağanüstü tedbirler hayata geçiriliyor. Yeni sistemde basım işleri için şirket kurulması ve ÖSYM'ye jammer yetkisi verilmesi de var.

?TORBA'DAN SINAVLARDAKİ KOPYA İDDİALARINA KARŞI TEDBİRLER ÇIKACAK

ÖLÇME Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), merkezi sistemde gerçekleştirilen sınavlarda kopya çekildiğine yönelik iddialara son vermek için bir dizi önlemi hayata geçiriyor. Söz konusu düzenlemeler arasında sınav merkezleri ile sınav sorularının hazırlandığı birimlerde sinyal kesici cihaz yani jammer kullanılması ve ÖSYM'nin sınav sorularının basımı için yeni bir şirket kurması da geliyor. Bu tedbirler sayesinde geçen yıllarda yaşanan sınav sorularının dışarıya sızdırılması gibi konuların önüne geçilmesi amaçlanıyor. TBMM'ye önceki gün sunulan AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve arkadaşlarına ait torba yasa teklifinde, ÖSYM'nin düzenlediği sınavların güvenliğinin arttırılmasına yönelik bu maddelere yer verildi.

Hocaların kimliği gizlenecek

Buna göre, sınavlardaki koordinasyon bozukluğunun giderilmesi için iki yeni daire kurulacak. Daireler soruların hazırlanmasından sonuçlandırılmasına kadar geçen süredeki tüm önlemleri alacak. Ayrıca bugüne kadar sınav soru kağıtlarının basımını Meteksan şirketine veren ÖSYM, yeni dönemde sınav soru ve cevap kağıtlarının basımını kendi şirketine yaptıracak. Bunun için yeni bir şirket kurulacak. Yine, sınav soruları hazırlayacak olan hocaların isimleri de gizli tutulacak. Söz konusu hocalar soruların hazırlanması sırasında, dışarıyla hiçbir iletişim olmadan çalışacak. Yine torba teklifte yapılan düzenleme ile sınav sorularını hazırlayan hocalara verilecek ücretler de artırılıyor. Ayrıca, ÖSYM Başkanı başta olmak üzere ÖSYM görevlilerine sınav dönemleri için ayırca ücret ödenmesi de getiriliyor.

SINAVDA ÇALIŞAN GÖREVLİYE EK ÜCRET

- Soru kitapçıklarının basımı ve dağıtımı için şirket kurulacak.

- ÖSYM bünyesinde ?Dış İlişkiler ve İş Geliştirme Başkanlığı' ile ?Sınav Görevlileri Yönetimi Daire Başkanlığı' kurulacak.

- Sınav merkezlerinde sinyal kesici cihazlar kullanabilecek.

- ÖSYM, soru hazırlama konusunda çalıştıracağı profesör ve doçentlere, daire başkan yardımcısı ücretinin yüzde 90'ı kadar ek ücret ödeyecek.

- Diğer sınav için çalışan ÖSYM görevlilerine de ücret verilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber