Ak Partili vekillerden, Sanayi Bakanlığındaki sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanması için kanun teklifi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

633 Sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimiz ve Gerekçesi ektedir.

Gereğini saygılarımızla arz ederiz.

Nureddîn NEBATİ
İstanbul Milletvekili

Hüseyin ÜZÜLMEZ
Konya Milletvekili

GENEL GEREKÇE

3/6/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girmesinden bu yana uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun ve 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda çeşitli değişikliklerin yapılması uygun görülmüştür.

635 SAYILI BİLÎM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE

GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI

KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "üç" ibaresi "dört" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 - 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"OSB, müteşebbis heyetin başvurusu üzerine Bakanlıkça verilen kamu yaran kararı çerçevesinde kamulaştırma işlemleri yapabilen veya yaptırabilen bir özel hukuk tüzel kişiliğidir.

Arazinin mülkiyetinin edinilmesinde yapılan masraflar ile arazi bedeli ödeme yükümlülüğü OSB tüzel kişiliğine aittir."

MADDE 3- 4562 sayılı Kanuna geçici 10 uncu maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 11- Bu maddenin yayımı tarihinden önce Bakanlıkça verilen kamu yararı kararlarının uygulanmasına yönelik olarak Organize Sanayi Bölgeleri tarafından tesis edilen kamulaştırma işlemleri bu Kanunun 5 inci maddesi kapsamında kabul edilir."

MADDE 4- 3/6/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"c) Organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerinin planlanmasına, kuruluşuna, yapılaşmasına ve işleyişine ilişkin mevzuatla verilen görevleri yapmak, organize sanayi bölgelerinin altyapı yatırımları ile sanayi sitelerinin altyapılarının tamamım ve üstyapı tesislerinin yü2de yetmişe kadar olan kısmını kredi ile desteklemek, destekleme şart ve niteliklerini belirlemek ve denetlemek, işletmelerin rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla kümelenme girişimlerine ait politikalar geliştirmek ve uygulamak, kümelere hibe desteği sağlamak, uygulama sonuçlarım izlemek ve değerlendirmek."

MADDE 5- 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(1) Bakanlık, merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatından oluşur."

MADDE 6- 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (e) ve (f) bentleri eklenmiş, mevcut (e) bendi (g) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

"b) Organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerinin; planlanmasına, yer seçimine, imar planlarının yapılmasına, kuruluş ve işleyişine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, organize sanayi bölgelerinde kamu yaran karan vermek ve endüstri bölgelerinde kamulaştırmaya ilişkin işlemleri yapmak, faaliyetlerini denetlemek."

"e)lşletmelerin rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla, belli bir coğrafyada faaliyet gösteren firmaların; üniversite, kamu kurum ve kuruluşları ile iş dünyasına etki eden kurumlarla işbirliği içerisinde olduğu kümelenme girişimleri için destek programları hazırlamak, hibe vermek; bu girişimleri izlemek, değerlendirmek ve denetlemek,"

"f)Yukarıdaki görevlerin yürütülmesine ilişkin esasları Bakanlıkça hazırlanacak yönetmeliklerle düzenlemek,"

MADDE 7- 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

"e) Bakanlığın yurtdışı birimlerinin faaliyetlerini düzenlemek ve yönetmek."

MADDE 8 - 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Dördüncü Bölüm başlığı "Yurtdışı ve Taşra Teşkilatı ile Şûra ve Çalışma Gruplan" şeklinde, 22 nci maddesinin başlığı "Yurtdışı ve Taşra Teşkilatı" şeklinde değiştirilmiş, maddeye aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

"(2) Bakanlık, 13/12/1983 tarihli ve 189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname esaslarına uygun olarak yurtdışı teşkilatı kurmaya yetkilidir."

MADDE 9 - 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye geçici 6 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"İdari hizmet sözleşmesi ile çalışan personelin memur kadrolarına atanması

GEÇİCİ MADDE 7- (1) Bakanlıkta idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen ve 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlan taşıyan personelden;

a) Verimlilik Uzmanı unvanlı pozisyonlarda görev yapanlar Sanayi ve Teknoloji Uzmanı, Verimlilik Uzman Yardımcısı unvanlı pozisyonlarda görev yapanlar Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı kadrolarına atanmış sayılır. Verimlilik Uzmanı pozisyonunda geçirilen süreler Sanayi ve Teknoloji Uzmanı kadrosunda, Verimlilik Uzman Yardımcısı pozisyonunda geçirilen süreler Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı kadrosunda geçmiş sayılır.

b) Diğer pozisyonlarda bulunanlar ise 657 sayılı Kanun hükümlerine göre eğitim durumları ve hizmet sürelerine göre Bakanlıkta uygun memur kadrolarına üç ay içinde atanırlar. Bunlar, atama işlemi gerçekleşinceye kadar her türlü mali ve sosyal haklarım eski pozisyonlarına göre almaya devam ederler.

(2) 657 sayılı Kanuna göre atanamayan personel mevcut statüleri ile çalışmaya devam eder. Bu şekilde istihdam edilen personele ait pozisyonların herhangi bir sebeple boşalması halinde bu pozisyonlar hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

(3) Bu madde uyarınca atanan personelin eski pozisyonlarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları sözleşme ücreti, ikramiye (bir aya isabet eden net tutan), her türlü zam ve tazminatlar ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); yeni kadro unvanlarına ait aylık ücreti, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her ttirlü zam ve tazminatlar ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar aynca tazminat olarak ödenir.

MADDE 10- 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye geçici 7 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 8- (1) Ekli (...) sayılı listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek hiçbir işleme gerek kalmaksızın 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetvele Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bölümü olarak eklenmiştir."

MADDE 11.- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(...) SAYILI LİSTE KURUMU: BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TEŞKİLATI: MERKEZ

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

Sınıfı Unvanı Derecesi Serbest Kadro Adedi Toplam
GÎH Sanayi ve Teknoloji Uzmanı 1 28 28
GIH Sanayi ve Teknoloji Uzmanı 2 3 3
GİH Sanayi ve Teknoloji Uzmanı 3 4 4
GIH Sanayi ve Teknoloji Uzmanı 4 7 7
GIH Sanayi ve Teknoloji Uzmanı 5 38 38
GİH Sanayi ve Teknoloji Uzmanı 6 20 20
GIH Sanayi ve Teknoloji Uzmanı 7 1 1
GIH Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı 7 1 1
GİH Şef 3 4 4
GIH Şef 5 2 2
TH Tekniker 1 1 1
TH Tekniker 6 1 1
TH Teknisyen 6 1 1
GİH Memur 5 21 21
GİH Memur 6 3 3
GIH Memur 7 3 3
GİH Bilgisayar İşletmeni 6 1 1
GIH Bilgisayar işletmeni 9 1 1
GIH VHKİ 9 1 1
GIH Sekreter 5 3 3
AH Avukat 7 1 1
GİH Şoför 6 1 1
GIH Santral Memuru 6 1 1
YH Hizmetli 8 1 1
YH Hizmetli 5 1 1
  TOPLAM   149 149

(...) SAYILI LİSTE KURUMU: BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TEŞKİLATI: TAŞRA

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

      Serbest  
      Kadro  
      Adedi  
Sınıfı Unvanı Derecesi   Toplam
GIH Memur 5 4 4
GIH Memur 7 1 1
GIH Şoför 5 1 1
YH Hizmetli 6 2 2
  TOPLAM   8 8

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Öngörülen değişiklikle, Türkiye'de benzer kurumlardaki düzenlemelere paralel olarak TÜBİTAK'ın görev ve faaliyetleri çerçevesinde bir programın hazırlanması, başlatılması, yürütülmesi ve ilk sonuçlarının izlenmesi için gereken sürenin ortalama dört yıl olacağı dikkate alınarak bu süreçte yönetim istikrarının sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Bakanlıkça verilen kamu yararı kararı çerçevesinde Organize Sanayi Bölgeleri tarafından tesis edilen kamulaştırma işlemlerinin hukuki dayanağının netleştirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 3- Bakanlıkça verilen kamu yaran kararı çerçevesinde Organize Sanayi Bölgeleri tarafından tesis edilen kamulaştırma işlemlerinin hukuki dayanağının netleştirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 4- Organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerine ilişkin görevleri düzenleyen maddenin destekler ve kümelenmeye ilişkin hüküm eklenerek genişletilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 5- Madde ile Bakanlığın 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişen yapısıyla uyumlu olarak bilim diplomasisi faaliyetlerinin yürütülmesi; yabancı devletlerdeki bilimsel, teknolojik ve sınai faaliyetlerden, gelişmelerden ve politikalardan Bakanlığın ve diğer ilgili kuruluşların haberdarlığının sağlanması; yabancı bilimsel ve teknik, sanayide ve devlet kurumlarında bilim ve teknoloji alanlarında ülkemizin temsil edilebilmesini tem inen Bakanlığa yurtdışında teşkilatlanma yetkisinin verilmesi amaçlanmaktadır

MADDE 6- Organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerine ilişkin görevleri düzenleyen maddenin destekler ve kümelenmeye ilişkin hüküm eklenerek genişletilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 7- Yapılan bu değişikliklerle, Bakanlığın 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişen yapısıyla uyumlu olarak bilim diplomasisi faaliyetlerinin yürütülmesi; yabancı devletlerdeki bilimsel, teknolojik ve sınai faaliyetlerden, gelişmelerden ve politikalardan Bakanlığın ve diğer ilgili kuruluşların haberdarlığının sağlanması; yabancı bilimsel ve teknik, sanayide ve devlet kurumlarında bilim ve teknoloji alanlarında ülkemizin temsil edilebilmesini teminen Bakanlığa yurtdışında teşkilatlanma yetkisinin verilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 8- Yapılan bu değişikliklerle, Bakanlığın 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişen yapısıyla uyumlu olarak bilim diplomasisi faaliyetlerinin yürütülmesi; yabancı devletlerdeki bilimsel, teknolojik ve sınai faaliyetlerden, gelişmelerden ve politikalardan Bakanlığın ve diğer ilgili kuruluşların haberdarlığının sağlanması; yabancı bilimsel ve teknik, sanayide ve devlet kurumlarında bilim ve teknoloji alanlarında Ülkemizin temsil edilebilmesini teminen Bakanlığa yurtdışında teşkilatlanma yetkisinin verilmesi amaçlanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber