'Gerçek İstanbullu olduğum için kendimi azınlık hissediyorum'

Yazar Mario Levi, İstanbul'da kendini ?azınlık? hissettiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu azınlık halinin başka bir milletten başka bir dinden olmakla ilgisinin olmadığını belirten Levi ? ?Bana soruyorlar. Kendini azınlık hissediyor musun? diye . Ben de evet cevabını veriyorum. Azınlık hissediyorum çünkü İstanbul'un kültürünü, tarihini bilen gerçek İstanbullular o kadar az ki.? dedi.

İstanbul Semtleri grubunun her ay düzenlediği İstanbul Sohbetlerinin bu ayki konuğu Mario Levi'ydi. Fatih'teki Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda Levi, ?İstanbul'u Yaşamak?ı anlattı. Mario Levi bir İstanbul Yahudi'si. Doğma büyüme İstanbullu. Bir Şehre Gidememek, Madam Floridis Dönmeyebilir, İstanbul Bir Masaldı, Bir Yaz Yağmuruydu, Lunapark Kapandı, İçimdeki İstanbul Fotoğrafları adlı kitaplarda imzası var. Yıllardır bıkıp usanmadan İstanbul'u yazıyor.

Mario Levi konuşmasına İstanbul'da yaşamakla İstanbul'u yaşamak arasındaki farklara dikkat çekerek başladı. ?8 bin yıllık bir şehirde yaşıyoruz. İstanbul deyince Farklı kültür katmanlarını barındırmış ve bugüne izleriyle getirmiş bir şehirden söz ederiz. ? diyen Levi, İstanbul'da farklı zamanları çağları şimdi de yaşamanın mümkün olduğunu ifade etti. Bugünün İstanbul'unu anlatırken yitirdiklerimize de vurgu yaptı.?Yirminci yüzyılın başlarında İstanbul'da 42 dil konuşuluyordu. Bugün çok acıdır ki İstanbul'da birçok değer kaybolup gidiyor. Sahip çıkamıyoruz İstanbul'a? Mario Levi, kimliğinin önemli bir parçasını Osmanlı'da gördüğünü de söyledi. ?Atalarım 1492'de İstanbul'a gelmiş. O tarihten bugüne hep İstanbul'dayız. Beni dinlemeye gelen şu kalabalıktan bile daha çok İstanbulluyum.? dedi.

Salondaki dinleyicilere İstanbul'un duygusu nedir sorunu yönelten Mario Levi kendi cevabını şöyle verdi: İstanbul'un duygusu benim için hüzündür. Bu hüznün de göç duygusuyla yakından ilgili olduğunu düşünüyorum. İstanbul göçlerle İstanbul olmuştur.?

Mario Levi İstanbulluluk kavramı üzerinde de durdu. "Deniz ve denizin çağrıştırdığı tüm unsurlar, İstanbul demek" diyen Levi sözlerini şöyle sürdürdü: ?İki kuşak önce değişik illerden; İstanbul'a gelenler kendilerini bu şehre ait hissediyor mu hissetmiyor mu, bu beni alakadar ediyor. Kendini ait hissetmediği zaman üzülüyorum. Bu şehirde yaşıyorsun ve şehrin nimetlerinden yararlanıyorsun. İstanbul'da yaşamayı da öğrenmek zorundasın.?

Yaklaşık bir saat süren konuşmanın sonunda İstanbul Semtleri (www.istanbulsemtleri.com) moderatörü Rasim Acar, Mario Levi'ye teşekkür plaketi takdim etti. Rasim Acar, İlber Ortaylı'yla başlayıp, Nazif Gürdoğan ,Selim İleri ve Mario Levi ile üren İstanbul Sohbetleri'ne ara verildiğini yaz ayının bitmesiyle birlikte yeniden her ay düzenli yapılacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber