Şirvan, arıcılıkta artık daha bilinçli

Siirt Şirvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 'Teknik Arıcılık ve Arı Ürünleri' projesi kapsamda, arıcılıkla uğraşan Şirvan'a bağlı beş köyde 99 arı yetiştiricisine eğitim verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) 2011 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında, Siirt Şirvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 'Teknik Arıcılık ve Arı Ürünleri' adlı projesi destekleniyor. 2009 verilerine göre, ilçede 72 arıcıda 6 bin 329 kovan bulunuyor. 2010'da yapılan Arılı Kovan Projesi ile yetiştiricilere dağıtılan arılı kovanlarla bu sayı 85 arıcı ve 8 bin 313 kovana yükseldi. 2011 yılında ise sayı 93 arı yetiştiricisi 10 bin 180 adet kovana yükseldi.

Bu veriler ışığında Şirvan'da arıcılık artan bir eğilim gösteriyor. Ancak bölgedeki yetiştiriciler, daha çok geleneksel yöntemlerle arıcılık yaptığı için arıcılığın teknik yönü ve arı ürünleri hakkında yeterince bilgi sahibi değil. Bu nedenle bir kovandan alınan verim azalmakta, verim düşüklüğü yüzünden yetiştiricilerin gelir düzeyi azalmakta.

Teknik arıcılık ve arı ürünleri hakkında yetiştiricilerin eğitilip bilinçlendirilmesi halinde birim kovandan elde edilecek gelirin artacağı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Arıcılık sadece bal üretiminden ibaret değil. Polen, arı sütü, balmumu, arı zehiri vb. gibi ürünlerden de gelir elde edileceğini öğrenmiş olacaklardır. Üreticilerin bal üretiminden arı ürünleri üretimine ve ürün işlemeye kadar birçok konuda bilgi ve becerilerinin artırılması gerekmektedir. Arıların bakımı, beslenmesi, konaklatılması, kışlatılması ve ürünlerin işlenmesi konularında bilgi ve becerilerin artırılması için de eğitime ihtiyaç duyulmuştur.

Proje ile birlikte arıcılığın geliştirilmesi suretiyle bölge halkının da gelir seviyesinin yükselmesine katkı sağlanmış olacaktır. Eğitimin içeriğini teknik arı yetiştiriciliği, arı hastalık ve zararlıları, polen, arı sütü, bal mumu gibi arı ürünleri üretimi ve arıcılıkta kullanılan malzemeler içermektedir. Bu eğitimler yoluyla daha bilinçli arı yetiştiriciliği ile birlikte, daha verimli arı ürünleri üretimi sağlanarak, üreticilerin gelir seviyesinde yükselme meydana gelerek refah düzeyi artacaktır. Bu tür uygulamaların yararını gören üreticiler ileriki dönemlerde de bu uygulamaları devam ettirip projenin sürdürülebilirliğini artıracaklardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber