Yargıya ?özlük hakkı' müjdesi

Haber Giriş : 09 Temmuz 2005 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yaz döneminde kendisinin de içinde bulunduğu bir heyetin Kamu Personel Rejimi üzerinde çalışma yapacağını açıkladı. Yargı mensuplarının özlük haklarını iyileştireceklerinin altını çizen Şahin, düzenleme üzerinde çalışırken yüksek yargı organlarının mensuplarıyla da görüşeceklerini kaydetti.

Şahin, Yargıtay Başkanı Osman Arslan'ı ziyaretinin ardından Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya'yı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Karşı görüşler değerlendirilecek
Şahin, görüşmelerin sonrasında yaptığı açıklamada geçici personel konusunu ele aldıklarını belirterek, yargı mensuplarının sosyal ve mali haklarını değerlendirdiklerini belirtti. Yargıtay ve Danıştay'ın geçici personel talebi olduğuna işaret eden Mehmet Ali Şahin, talebin bakanlar kurulu gündemine getirileceğini ve bakanlar kurulu kararı ile geçici personel sağlanacağını ifade etti. Hükümetin hazırladığı Kamu Personel Rejimi'nin daha önce Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını, Başbakan ve bakanların bazı itiraz ve teklifleri doğrultusunda tasarının yeniden müzakere edileceğini anlatan Şahin, önümüzdeki hafta ilgili bürokratlarla birlikte yasaya son şeklini vereceklerini açıkladı. Yasa ile birlikte yargı mensuplarının özlük haklarını düzenleyeceklerinin sinyalini veren Şahin, düzenleme yapılırken yargı mensuplarının da görüşlerini alacaklarını söyledi.

Konuşarak anlaşalım
Şahin, yargının rahatsızlıklarını bildiri aracılığıyla değil oturup konuşarak dile getirmesinden yana olduklarını ifade ederek, ?Bildiri ile bazı talepleri dile getirmek kişi ve kurumların kendi tercihidir. Ancak hükümete bizzat söylemeleri daha doğrudur. Millet adına egemenlik erkini kullanan kişi ve kurumlar diyalog yoluna başvurmalıdır. Bu yok demiyorum, her zaman var? göndermesini yaptı. Şahin, hükümetin bütün kamu personelinin özlük haklarını iyileştirme çalışması yaptığını bildirdi.

Yargının siyasallaşması tartışmalarına katılmasının sözkonusu olmadığını belirten Şahin, ?Bizim bu konudaki düşüncemiz ortada. Yargının siyasallaşmasına en çok karşı çıkacak parti biziz. Çünkü zaman zaman yargının siyasallaşma iddialarından en fazla zarar gören bizim genel başkanımızdır, Başbakandır. Bu konuda çok titiz davranıyoruz. Kimse endişelenmesin? diye konuştu.

Şahin, Adalet eski Bakanlarından Mehmet Moğultay'ın sözlerine de atıfta bulunarak şunları söyledi. ?Adalet teşkilatına benim partilimin değil de falanca partinin militanları mı doldurayım' sözünü asla duymayacaksınız ve böyle bir uygulama görmeyeceksiniz.?

Türkiye'de acilen 2 bin 458 yeni mahkemeye, 3 bin 300 yeni hakime ihtiyaç olduğuna işaret eden Bakan Şahin, çok kısa sürede bu açığın kapatılması gerektiğini dile getirdi.

Açık kapatılacak
Türkiye'de bir hakimin ortalama 500 dava dosyasına baktığını, bu oranın Avrupa ülkelerine göre çok fazla olduğunu belirten Şahin, yargının ağır işlemesi nedeniyle 4 bin hakim ve savcı alımı için yasa çıkarıldığını hatırlattı. Yargının siyasallaşması konusunda son derece titiz olduklarını vurgulayan Şahin, kimsenin endişeye kapılmamasını istedi.

Hükümetin bu dönemde daha çok hukuk ve adalet alanında reform sayılacak yasa tasarılarının büyük bir kısmını yasalaştırdığını ifade eden Şahin, ?Eğer Türkiye Kopenhag Kriterlerini gerçekleştirmiş ve tarih verilmişse bunun en büyük nedeni bizim gerçekleştirdiğimiz reformlardır? diye konuştu.,

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber