SSK'lılara uyarı: Özele fark ödemeyin

Haber Giriş : 09 Temmuz 2005 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'lıların karşısına bu kez de özel hastanelerde 'ek ücret' çıktı. Gönüllü olması gereken bu para "zorunlu"ya dönüştü. Ancak, SSK'nın fiyatları üzerindeki bu farkların ödenmesi zorunlu değil....

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) mensupları şubat ayından itibaren özel hastanelerden de sağlık hizmeti almaya başladı. Ancak "gönüllü" olmak koşulu ile SSK'lılardan talep edilebilecek katkı payı giderek "zorunlu" hale dönüştü. Bu konudaki şikayetlerin artması üzerine görüştüğümüz SSK yetkilileri, "SSK'lı muayene olurken, ya da tahlil yaptırırken kendisinden istenen bu farkları ödemeye mecbur değil. Bizimle sözleşmesi olan hastaneler fark almadan bu hizmetleri vermek zorunda" diye uyardı. Edinilen bilgiye göre şubat ayından bu yana özel hastanelerden hizmet alanların sayısı 130 bini aştı. Bu sırada SSK ile anlaşma yapan özel hastane sayısı da 85'i buldu. SSK ile yapılan anlaşma gereği özel hastanelerde de muayene ücreti KDV'si ile birlikte sadece 13 YTL civarında ve hastane bu parayı SSK'dan zaten alıyor. Fakat vatandaşın karşısına 30-40 YTL gibi katkı payı, ya da fark adı altında bir takım ücretler çıkıyor.

GÖNÜLSÜZ OLMAZ
Aslında yapılan sözleşmeye göre özel hastanelerin "gönüllü" olmak koşulu ile böyle bir fark isteme hakkı var. SSK ile yapılan anlaşmada, "Merkez, hastanın veya hasta yakınlarının yazılı onayı alınmadan herhangi bir gerekçe ileri sürerek (dernek, vakıf gibi kuruluşlar için istenecek bağışlar dahil) ilave ücret

ödenmesi talebinde bulunamaz" deniliyor. Yani bu maddenin özü, "rızası olunmadan fark alınamaz". Bu durum çok net olarak bilinmediği için hastalar fark ödemek zorunda olduklarını sanıyorlar. Direnmek yerine özel hastanenin kapısından geri dönüyorlar.

SSK'DAN UYARI GELDİ
Bu durum SSK'yı da rahatsız ediyor. Kurum internet sitesine koyduğu açıklamada bunun altını çizerek, "Hal böyle iken bazı kişilerin gerek sözleşmesi devam eden ve gerekse yeni sözleşme başvurusunda bulunan merkezlerden, rızası dışında hibe veya yardım adı altında çeşitli taleplerde bulundukları yolunda duyumlar alınmaktadır. Bu kişiler ile ortak hareket ettiği tespit edilen sözleşmeli merkez yetkilileri hakkında sözleşmeden doğan müeyyidelerin uygulanması yanında ayrıca yasal işlem yapılması için de gerekli girişimlerde bulunulacaktır" deniliyor. Peki hastanelere neden gönüllü olarak fiyat farkı alma imkanı tanınıyor? Bunun yanıtını SSK yetkilileri şöyle veriyor: "Bu hastanelere otel hizmetleri için verilmiş bir imkan. Bazı hasta ameliyattan sonra özel oda isteyebilir, ya da örneğin profesör muayenesi talep edebilir. Böyle bir durumda hastaya bu önceden bildirilerek eğer o da razı ise fark alınabiliyor. Çünkü ortada standart hizmetin dışında özel bir hizmet var. Bu nedenle fark alınmasına imkan tanındı."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber