Görevde yükselmede, eşdeğer kadroya atama yapılırken dahi öğrenim şartı taşınmalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
İZMİR
2. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2012/625
YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI

İSTEYEN (DAVACI) : MUHAMMET KARA

VEKİLİ : AV. MESUT KILIÇ

Şehitfethi Bey Bulvarı 99 Basamak İşhanı No:43 K:7/704 Pasaport Konak/İZMİR

KARŞI TARAF (DAVALI) : TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

VEKİLİ : AV. ELİF YAĞMURDERE

Tcdd 3. Bölge Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği Alsancak/İZMİR

İSTEMİN ÖZETİ : TCDD 3.Bölge Müdürlüğünde Başrepartitör olarak görev yapan davacı tarafından , başrepartitör olarak görev yapan Mahmut İnce isimlipersonelin personel şube müdür yardımcısı olarak atanması işlemine karşı yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren İzmir 2. İdare Mahkemesi 'nce işin gereği görüşüldü:

Dava, TCDD 3.Bölge Müdürlüğünde Başrepartitör olarak görev yapan davacı tarafından , başrepartitör olarak görev yapan M.İ. isimli personelin personel şube müdür yardımcısı olarak atanması işlemine karşı yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

08.01.2012 tarih ve 28167 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Ve Bağlı Ortaklıkları Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 5. maddesinde Görev gruplar başlıklı 5. maddesinde hizmet gruplarına yer verilmiş, 1/a hükmünde yönetim hizmetleri grubu düzenlenmiş bu hizmet grubunda bulunanlar; 1) Daire Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Bölge Müdürü, Fabrika Müdürü, Liman İşletme Müdürü ile doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdürleri, 2) Daire Başkan Yardımcısı, Bölge Müdür Yardımcısı, Fabrika Müdür Yardımcısı, Liman İşletme Müdür Yardımcısı ile doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdür yardımcıları ve İşletme Müdürü, 3) Proje Müdürü, Koruma ve Güvenlik Müdürü, Merkez Mali İşler Müdürü, Servis Müdürü, Müdür, Şube Müdürü, 4) Servis Müdür Yardımcısı, Merkez Mali İşler Müdür Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Müdür Yardımcısı, Müdür Yardımcısı, 5) Amir, Koruma ve Güvenlik Amiri, Gar Şefi, Şef (Lojistik Şefi, Mali İşler Şefi, Muhasebe Şefi, Personel Şefi, Tahakkuk Şefi), 6) İstasyon Şefi, Koruma ve Güvenlik Amir Yardımcısı, Şef (Ambar Şefi, Büro Şefi, Haberleşme Şefi, Kira İşleri Şefi, Liman Şefi, Liman Servis Şefi, Liman Servis Terminal Şefi, Reyon Şefi, Teslimalma Şefi, Teslimalma ve Yollama Şefi, Vezne Şefi, Yemekli Yataklı Vagonlar Servis Şefi), Şef Tren, 7) Koruma ve Güvenlik Şefi, İtfaiye Şefi, 8) Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, şklinde düzenlenmiş, 8. maddesinde g örevde yükselme sınavı sonucunda atanılabilecek kadrolara ve

bu kadrolara atanabilmek için aranan özel şartlar düzenlenmiştir. Bu kadrolar arasında idari birimlerde Şube Müdür Yardımcılığı kadrosu da yer almış, bu kadroya atanabilmek için özel şartlara yer verilmiş, bu özel şartlar ise ; 1) Dört yıllık yükseköğrenim görmüş olmak ve EK-1 de belirtilen öğrenim niteliklerini taşımak, 2) En az yedi yıl hizmeti bulunmak, 3) Repartitör (Başrepartitör), Uzman veya Müdür Yardımcısı pozisyonunda görev yapmış olmak veya, 4) Şef, Haberleşme Şefi pozisyonundaki unvanlarda veya Repartitör, Mütercim, Öğretmen, Uzman Yardımcısı unvanında en az beş yıl görev yapmış olmak olarak belirlenmiştir.

Aynı Yönetmeliğin "Görev grupları arasında geçişler" başlıklı 21. maddesinde "(1) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki I sayılı cetvelinde yer alan unvanlarda görev yapanlardan, atanılacak kadronun gerektirdiği öğrenim şartını taşıyanların diğer görev gruplarına geçişleri hariç olmak üzere, görev grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır. A) Ana görev gruplarında; alt grupların kendi içinde veya daha alt gruplarında yer alan görevlere, atama yapılacak görevin gerektirdiği öğrenim şartını taşımak kaydı ve personelin isteği ile görevde yükselme eğitim ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.b) Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak, Kurumda veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir......" kuralına yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının TCDD 3.Bölge Müdürlüğünde Başrepartitör olarak görev yaptığı, başrepartitör olarak görev yapan M.İ. isimli personelin şube müdür yardımcısı olarak atanması üzerine 14.02.2012 tarihli işlem ile atamanın iptalini talep ettiği, başvurunun dava konusu 02.03.2012 tarih ve 17762 sayılı işlem ile reddi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen düzenlemelerin birlikte değerlendirilmesinden; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Bağlı Ortaklıklarında çalışan personelin atanması ve unvan değişiklikleri kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri, personel planlaması esas alınarak görevde yükselme ve unvan değişiklikliği sınavına göre yapılması gerektiği, bununla birlikte bazı istisnai durumlarda eğitim ve diğer bazı şözel şartların varlığı halinde sınavsız atamanın da mümkün kılındığı ihtilafsızdır.

Bakılan uyuşmazlıkta davalı idare bünyesindeki idari birimlerdeki şube müdür yardımcılığı kadrosuna atama yapılabilmesi için görevde yükselme sınavına bağlı tutulmuş ve aynı zamanda yukarıda yer verilen Yönetmeliğin 8. maddesi kapsamında belirlenen şartları taşımak zorunluluğu getirilmiş ise de; aynı Yönetmeliğin 21. maddesinin (b) bendi uyarınca daha önceden idari birimlerdeki şube müdür yardımcılığı görevi ile aynı düzeyde görev yapan kişilerin idari şube müdür yardımcılığı kadrosuna, görevde yükselme sınavına tabi olmadan atamasının yapılabilmesi de olanaklı kılınmıştır.

Yukarıda yer verilen hukuki düzenlemeler ve dosyada mevcut bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde; M.İ. isimli personelin daha önceden aynı düzeyde bulunan gar müdür yardımcılığı görevinde bulunmuş olması nedeniyle Yönetmeliğin 21/b hükmü uyarınca TCDD 3. Bölge Müdürlüğündeki idari şube müdür yardımcılığı kadrosuna görevde yükselme sınavına tabi olmadan atanması mümkün ise de, Yönetmeliğin 8. maddesinde bu kadro için belirlenen özel şartlardan olan d ört yıllık yükseköğrenim mezunu olmaması ( lise mezunu olması) nedeniyle, şube müdür yardımcılığı kadrosuna atanabilmesi için eğitim yönünden aranan özel şartı taşımadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 10/05/2012 tarihinde oybirliği yle karar verildi.

Karar, Türk Ulaşım Sen'in sitesinden alınmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber