Geçici iş göremezlik raporlarında yeni dönem

Çalışanların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için gerekli olan raporların, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'ne 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren elektronik ortamda bildirilmesi zorunluluğu getiriliyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin SGK İl Müdür Vekili Mükremin Sürücü, bildirimin süresinde gönderilmemesi durumunda idari para cezası uygulanacağını söyleyerek, işverenleri uyardı.

Mersin SGK İl Müdür Vekili Sürücü, 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde başlayacak uygulamaya ilişkin basın toplantısı düzenledi. SGK İl Müdürlüğü'ndeki toplantıda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4. maddesinin a ve b bendi kapsamındaki sigortalılara SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verildiğini anımsatan Sürücü, ödeneğin verilebilmesi için gerekli olan sağlık kurulu raporlarının kuruma elektronik ortamda gönderilmesi uygulamasının daha önce Kırşehir, Eskişehir ve Ankara'da başlatıldığını bildirdi. Söz konusu uygulamanın 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren Türkiye genelinde zorunlu hale geleceğini belirten Sürücü, "Kurumumuzca anlaşmalı sağlık tesislerince düzenlenen geçici iş göremezlik belgeleri ile sağlık kurulu raporlarının elektronik ortamda kurumumuza gönderilmesi ile ilgili yazılım aşamasında olan bilgisayar programının test çalışmalarına başlanmıştır" dedi.

Sürücü, anlaşmalı sağlık hizmet sunucularına, iş göremezlik raporlarının hazırlanmasına esas çalışmalarını ve ekranlarını prototiplere uygun olarak en geç 10 Haziran 2012 tarihine kadar tamamlamaları konusunda gerekli bildirimlerin Mayıs ayında yapıldığını ifade etti. 'İstirahatlı Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumu'na Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile sigortalıların istirahatlı oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin işverenlerce elektronik ortamda bildirilmesi zorunluluğu getirildiğini anımsatan Sürücü, "Bildirimin gönderilmemesi veya süresinde gönderilmemesi durumunda idari para cezası uygulaması öngörülmüştür. Sigortalıların rahatsızlıkları nedeniyle almış oldukları raporlarda, kurumumuzca geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için raporun bitiş tarihinden itibaren 5 iş günü içinde 'Çalışmadığına Dair Bildirim Girişi'nin sisteme girilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

İşverenleri bildirim süresi konusunda uyaran Sürücü, şunları söyledi: "Sigortalıların mağdur olmamaları, iş kaybına yol açılmaması ve işverenlerin cezai bir durumla karşı karşıya kalmamaları için çalışmadığına dair bildirim girişlerinin yasal süresi içinde yapılması gerekmektedir."

Geçici iş göremezlik ödeneğinin iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde her gün için hastalık hallerinde ise üçüncü günden başlamak üzere verildiği bilgisini de aktaran Sürücü, şöyle devam etti: "İstirahat raporu iş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerle düzenlenmiş ise istirahat gün sayısı üzerinde durulmaksızın, hastalık nedeniyle düzenlenmiş ise 3 gün ve daha uzun süreli istirahatlı bırakılan sigortalıların, istirahat süresince işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin elektronik ortamda ve öngörülen süre içinde 'test4.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do' adresinden yapılması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber