Lüks araçlara 'kaçakçılık' soruşturması

Amerika Adalet Bakanlığı ile mali polisin 2 yıllık çalışması, Türkiye'deki lüks araç kaçakçılığını ortaya çıkardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce narkotik operasyonunda tutuklanan bir zanlıya ait araçtan yola çıkan polis yasal olmayan yollarla lüks araçların değerinin altında faturalandırılarak ülkeye getirildiğini belirledi. İlk etapta 300 aracın aynı durumda olduğunu belirleyen polis, bu araçlardan alan bazı ünlülerin de peşine düştü.

Selim I. isimli bir şüphelinin narkotik operasyonunda yakalanması ilginç bir soruşturmanın başlamasına neden oldu. Şüpheliye ait lüks aracın sıra dışı donanımlara sahip olması polisi harekete geçirdi. Aracın satışını yapan Amerika'daki firma ile irtibata geçilerek işlemler karşılaştırıldı. Yapılan tespitlerde araçların satışında usulsüzlük belirlendi. Araçların değerlerinin altındaki fiyatlara faturalandırılarak Türkiye'ye getirildiği ve kamu zararına neden olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmada, İçişleri ve Gümrük Bakanlığı yetkililerinin de desteği alınarak soruşturma genişletildi. Amerika'ya giderek polis yetkilileriyle görüşme yapan özel bir ekip incelenen faturalarda yasal olmayan ayrıntılar tespit etti. Yaklaşık 300 araç ile ilgili araştırma sonuçlandırılarak bu araçlara el konulması kararlaştırıldı. Lüks araçların fiyatlarına göre usulsüz araç işlemlerinden kamunun araç başına 150 bin TL'ye kadar zarara uğradığı belirlendi. Türkiye'deki bazı ünlü isimlerin de bu şekilde araç alımı yaptığı belirlendi. Soruşturmanın genişleyerek süreceği belirtildi.

Öte yandan, benzer işlemlerin takibi için yeni bir uygulamaya geçildiği ve bu satışların daha yakından takip edileceği öğrenildi. Yeni sistemde yapılan araç satışlarının online olarak ilgili birim tarafından takip edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber