Rektöre göre başörtüsü sorununu Meclis çözmeli

Haber Giriş : 12 Temmuz 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak başörtüsü ile siyasal simge haline getirilen türbanın ayrı şeyler olduğunu söyledi.

Kamusal alanda türban tartışmalarının insanları ve toplumu yaralamaktan başka çözüm getirmediğini belirten Parlak, ?Bizim başörtüsü takanlarla problemimiz yok, asla da olmadı. Benim annem, ablam da başörtüsü takıyor. Ancak Anadolu kadınımızın örttüğü başörtüsü ile türbanı ayırmak gerekir.? dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreni, Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Üniversite dışında yapılan törene öğrencilerin başörtülü yakınları da çocuklarının coşkularına ortak oldu. 280 hekim ve 30 tıbbi biyoloğun diplomalarını aldığı törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan İÜ Rektörü Mesut Parlak, töreni kamusal alan tartışmalarından dolayı değil, öğrencilerin talebi doğrultusunda AKM'de gerçekleştirdiklerini söyledi. Tören salonunda başörtülülerin de bulunduğunun hatırlatılması üzerine Parlak, Anadolu kadınının örttüğü başörtüsü ile bir sorunları olmadığını belirtti. ?Benim annem, ablam ve pek çok kadınımız da başörtüsü takıyor. Onlarla hiçbir problemimiz yok. Toplantılarımıza da başörtülüler geliyor. Onlarla konuşuyorum, her türlü hürmeti gösteriyorum.? diyen Parlak, türban konusundaki katı tutumlarının ise süreceği mesajı verdi. İÜ Rektörü, ?Ama simge olarak ortada olan olguya karşı kamusal alan da var. Laik, demokratik cumhuriyette, Atatürk ilkelerinden, hukuk devletinden asla ödün vermeyeceğiz.? şeklinde konuştu. Başörtüsü sorununun çözümüne yönelik üniversitelerden bir öneri olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık ise Parlak şunları söyledi: ?Bu çözüm Parlamento'nun çözümüdür. Ama aydınlık için, çağdaşlık ve uygarlık için birtakım simgelerle böyle ortaya çıkıp da toplumu yaralamanın, insanları yaralamanın, bu aydınlığa engel olmanın bir anlamı olduğunu sanmıyorum.?

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. İrfan Papila ise törende yaptığı konuşmada genç doktorların Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olacaklarını dile getirdi. Tıp Fakültesi dönem birincisi Muhammet Raşit Sayın da ?6 yıllık yoğun bir eğitim sonucu, kutsal hekimlik mesleğini yapmaya hak kazandık. Bu zorlu yıllarda bizi her türlü çağdaş bilgi ile donatan hocalarımıza ve en yoğun dönemlerimizde yanımızda olarak bize destek veren ailelerimize teşekkür ederim.? diye konuştu. Konuşmaların ardından fakülteden mezun olan 280 hekim ile 30 tıbbi biyolog Prof. Dr. Zeki Öngen eşliğinde Hipokrat yemini etti. Ardından Prof. Dr. Mesut Parlak, okul birincisi Dr. Muhammet Raşit Sayın, okul ikincisi Dr. Sanem Çiğdem Aydın ve okul üçüncüsü Dr. Dinçer Atınel'e diplomalarını verdi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber