Arıcılar için ormanlarda özel yollar yapılacak

Bursa Orman Bölge Müdürü Köksal Coşkun, ormanlarda faaliyet gösteren arıcılardan konaklama bedeli alınmadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de üretilen balın yüzde 85'i orman içi veya civarında üretiliyor. Türkiye, Çin'den sonra dünyada en fazla arı kolonisi olan ikinci ülke konumunda yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi, ormanlarda uygun çiçek bitkilerinin dikilmesi ve bal ormanları oluşturulması için çalışmalarını sürdürüyor.

Bal ormanı oluşturularak üretimin artırılması hedefleniyor. Bursa bölgesinde 65 ? 70 bin arı kolonisi bulunuyor. Yalova'da ise 20 bin adet arı kovanından yılda 200 ton bal üretimi gerçekleştiriliyor.

Arıcıların desteklenmesi konusunda ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Bursa Orman Bölge Müdürü Köksal Coşkun, 2010 yılında çıkan genelgeye göre ormanlarda konaklama yapan arıcılardan konaklama bedeli alınmadığını belirtti.

Coşkun, şu bilgileri verdi: ?Kurumumuz kriterlerine uygun olarak orman yolları yapımı sırasında arıcıların sorunları göz önüne alınarak yol problemlerinin çözümüne yardımcı olacağız. Ormanlarımıza kalıcı baraka olayına izin veremiyoruz, bunun yerine Arıcılar Birliği ile ortak proje üretilerek, taşınabilir ve seyyar barakalar yapılarak konaklama sorunu çözülebilir. Arıcıların problemlerinden biri olan yaban hayvanlarından korunmak için elektro şok sistemi kullanılabilir. Bu amaçla istenildiğinde Or-Köy kredisi verilebilir. Arıcılarımızın karşılaşabileceği her türlü sorunun çözümünde yardıma hazırız.?

Uludağ Arıcılık Derneği Başkanı Mürşid Korkut ise bal arılarının çok önemli işlevlere sahip olduğunu belirtti. Bal arılarından elde edilen ürünlerin günümüzde daha fazla önem kazandığını ifade eden Korkut, arıcıların orman içlerinde yeterli yol, konaklama imkanı bulamadığını kaydetti. Korkut, elektrik, su ve yaban hayvanı gibi sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber