İçeri Şehrin giriş kapısı yeniden açılacak

Amasya'da yaklaşık 90 yıl önce demiryolu yapımı için yıktırılan içeri şehrin batı giriş kapısı, Amasya Belediyesi'nin girişimleri sonucu yeniden kazandırılacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selçuklular döneminde 'Meydan Kapısı' olarak bilinen yapının kalıntılarının ortaya çıkarılması için Amasya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı KUDEP birimi ile Amasya Müzesi'nin işbirliğiyle sondaj kazısı başlatıldığını belirten Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, kapının rölevesinin çıkartılmasının ardından toplanan bilgilerle restitüsyon projelerinin hazırlanmasına geçileceğini söyledi.

Halk arasında 'İçeri Şehir' olarak adlandırılan Hatuniye Mahallesi'nin batı kısmında aşağıya doğru inen sur duvarlarının sonunda muazzam bir kapı girişinin olduğunun bilindiğini vurgulayan Özdemir, "Bu yapının 1920'li yıllara ait çok güzel fotoğraflarına ulaştık. Temel kurtarma kazılarını müze denetiminde yapıyoruz" dedi.

Şehrin 3 giriş kapısından ilkinin yeniden kazandırılması için başlattıkları çalışma kapsamında 300 bin lira harcayarak kamulaştırma yaptıklarını anlatan Özdemir, biri saat kulesi, diğeri de Alçak köprü mevkisindeki diğer iki kapının da yeniden inşasını planladıklarını kaydetti.

Özdemir, başkan yardımcısı Cengiz Erdem ile birlikte kazı yapılan alanda incelemede bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber