Üç yasa yürürlükte..

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2005 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5399 sayılı ''Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'', 5400 sayılı ''Milli Parklar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ve 5396 sayılı ''Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

5399 sayılı yasa, muhtaç ve kısıtlı bazı ergenlerin (18 yaşından büyük) kalıcı aile desteğine kavuşturulmalarını öngörüyor. Yasaya göre, altsoyunun açık muvafakati ile ergin veya kısıtlı olanlar da evlat edinilebilecek.

5400 sayılı yasaya göre ise milli parklara gelen turistlerin bilgilendirilmesi için ''alan kılavuzu'' yetiştirilecek. ''Korunan alan yönetiminden olumsuz etkilenen yöre insanının kayıplarının en aza indirilmesini sağlamak'' üzere, alan sınırları içinde ve yakın çevresinde yaşayan yöre insanının ''alan kılavuzu'' olarak yetiştirilmeleri konusunda, Çevre ve Orman Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde gerekli çalışmaları yapacak.

5396 sayılı yasaya göre de Sağlık Bakanlığı, kiralama karşılığında özel kişi ve kurumlara hastane yaptırabilecek. Kiralanacak tesisler, Sağlık Bakanlığı'nca verilecek ön proje ve belirlenecek temel esaslar doğrultusunda girişimci tarafından sağlanan veya bakanlıkça bedelsiz olarak tahsis edilen arsa üzerine yapılacak.

Tesislerin yapılmasının gerekli olup olmadığına Yüksek Planlama Kurulu karar verecek. Söz konusu tesisler, Sağlık Bakanlığı'nca verilecek ön proje ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde kendisine veya Hazine'ye ait arsa ve arazi üzerinde ihale ile belirlenecek gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine, 49 yıla kadar belirli süre ve bedel üzerinden kiralama karşılığı yaptırılabilecek.

Maliye Bakanlığı, ihaleyi kazanan girişimcilere bedelsiz arsa veya arazi tahsis edebilecek. Arsa veya arazinin tahsisi halinde kiralama süresi sonunda arsa veya arazi üzerindeki her türlü tesisin bedelsiz olarak geri alınabileceği ya da arsa veya arazinin mülkiyeti de dahil özel girişimciye devredilebileceği sözleşmede öngörülebilecek.

Kira bedeli ve kiralama süresinin tespitinde; arsa veya arazinin girişimciye ait olup olmadığı, bedelsiz arsa tahsis edilip edilmediği,yatırımın maliyeti, tıbbi donanımın özel girişimci tarafından sağlanıp sağlanmadığı, kira konusu binadaki tıbbi hizmetler dışındaki hizmetler ve alanların işletiminin girişimciye verilip verilmediği ve kiralama sonunda tesisin Hazine'ye (arsa Hazine'ye aitse) intikal edip etmeyeceği hususları dikkate alınacak. Bu düzenlemeye göre yapılacak iş ve işlemler, İhale Kanunu'na tabi olmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber