Kişiye özel akademik personel ilanına yargıdan onay çıkmadı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde akademik kadroya 'torpilli atama' yargıdan döndü. 5. İdare Mahkemesi 'subjektif, keyfi ve kişiye özel' deyip atamaları iptal etti

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki 'noter tasdikli torpil' skandalına, yargı tasdiki.

Üniversite, geçen yıl ocak ayında tıp fakültesine 35 akademik personel almak için ilan vermişti. Ancak personelde aranan şartlar, Ankara Tabip Odası (ATO) ve Sağlık Emekçileri Sendikası'nın (SES) dikkatini çekmişti. Enfeksiyon hastalıkları dalındaki profesör kadrosu için 10, çocuk hastalıkları dalındaki profesörlük kadrosunda 8, nöroloji dalında profesörlük kadrosu için 5 yıl profesörlük şartı getirilirken bazı kadrolar için 'üst düzey sağlık idareciliği', bazıları için de 'sağlık idareciliği' gibi kriterler aranacağı duyurulmuştu.

ADRESE TESLİM ŞARTNAME

Bazı kadrolar içinse 'ilaç etik kurul sertifikası sahibi olma', 'Erasmus programları konusunda deneyim sahibi olma' zorunluluğu getirilmişti. En çarpıcısı örnek ise genel cerrahi alanında yaşanmıştı. Yardımcı doçentte, 'konstipasyon (kabızlık) cerrahisi konusunda deneyim sahibi olma' kriteri aranacağı duyurulmuştu. Şartnamede tarif edilen isimleri tek tek saptayan ATO ve SES, henüz başvuru süresi bile dolmadan bir 'atacanaklar listesi' hazırlamıştı. İki meslek örgütü, 32 kişiden oluşan bu listeyi, atama işlemlerinden önce notere onaylatmıştı. Bu listedeki 32 isimden 31'i, fakültedeki boş kadrolara atanmıştı.

AKŞAM, bu skandalı, 3 Haziran 2011 tarihinde 'Noter Tasdikli Torpil Kadrosu' manşetiyle kamuoyuna duyurmuştu. ATO, atamaların yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. 5. İdare Mahkemesi, atamaların yürütmesini durdurmuş; ancak Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, bu karara itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi, ATO'nun dava açma ehliyeti olmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı. Ankara 5. İdare Mahkemesi, davayı esastan karara bağladı. Mahkeme, tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak ve mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacıyla kurulmuş bir meslek örgütü olan ATO'nun Yıldırdım Beyazıt'ta yaşanan bu skandala karşı dava açma ehliyetine sahip olduğuna hükmetti.

SUBJEKTİF, KEYFİ VE KİŞİYE ÖZEL

Şartnamede yer alan kriterlerin 'subjektif, keyfi ve kişiye özel' olduğu kanısına varan mahkeme, atamaların tümünün iptaline karar verdi. Gerekçeli kararında da şu saptamayı yaptı: 'İlanda yer alan belirlemelerin, subjektif ve o ilanda çalışma yapan bazı kişileri tarif eder mahiyette olduğu; böylece objektif değerlendirme imkanının ortadan kalktığı; ilana sadece oldukta spesifik olarak belirlenen şartlara haiz kişilerin başvuru yapabildiği anlaşıldığından ilanın açıkça subjektif, keyfi ve kişiye özel bir nitelik taşıdığı sonucuna varılmıştır. Davacı tarafından Yıldırım atama sonuçları ilan edilmeden noter onayıyla tespit ettirilen 32 kişilik isim listesinden 35 kişilik kadroya 31'nin atamasının yapıldığı tespiti de bu durumun göstergesidir. Öte yandan akademik kadrolara yapılacakları atamalarda aranacak genel şartlar yanında özel şartlar, YÖK'ten onay alınmaksızın ilan edilmiştir.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber