İğne deliğinden girilip böbrek taşı kırıldı

Uludağ Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir operasyonda böbreğe iğne deliği büyüklüğündeki bir noktadan girilerek taşlar kırıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böbrek taşı kırma teknolojisinde dünyada yeni yeni uygulanmaya başlanan Mikro PNL yöntemi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de uygulanmaya başlandı. İlk ameliyatı Doç. Dr. Yakup Kordan ile birlikte gerçekleştiren Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Kılıçarslan, bir hastanın böreğindeki taşları iğne deliği büyüklüğündeki bir delikten girerek lazerle kırdı. Günümüzde hastaya ve böbreğine en ez zarar vererek gerçekleştirilen yeni tedavi yöntemi ile alakalı bilgi veren Prof. Dr. Kılıçarslan, "Mikro PNL, bizim daha önce uyguladığımız endoskopik kapalı böbrek taşı ameliyatının daha farklı bir şekli. Bunun avantajı çok ince yaklaşık 3-4 milim çapında iğne ile böbreğin içine girilerek lazerle taşın kırılmasıdır" dedi.

Daha önce yapılan kapalı böbrek taşı ameliyatlarında böbreği giriş için açılan deliğin 1 cm çapında olduğunu ifade eden Kılıçarslan, "Daha önceki yöntemlerde böbreği daha kalın bir şekilde delmek zorunda kalıyorduk. Bu yöntemin bir çok avantajı var. Böbreğe ve hastaya daha az hasar veriyor. Kanama riski daha az. İyileşme süresi çok kısa. Çok yeni bir yöntem dünyada da yeni yeni uygulanıyor. Çok kısa sürede bu yöntemle tedavi sayısında artış olacaktır" diye konuştu.

Ameliyatta kullanılan ekipmanı dışarıdan getirttiklerini, en kısa sürede hastaneye alınacağını da müjdeleyen Prof. Dr. Kılıçarslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu maliyeti çok fazla yüksek olan bir ekipman değil. Tabii bir kere aldıktan sonra sarf malzemesi dediğimiz, sürekli her vakada kullanımını gerektiren malzemelerin olmaması bunun bir avantajı. Yani sadece cihazı aldığınızda bu cihazla, çok sayıda hastayı tedavi etmemiz mümkün. Daha önceki uyguladığımız yöntemde bazı sarf malzemeleri vardı. Bunun önemli bir maddi boyutu da vardı. Bunu her vaka için almak gerekiyordu. Böyle de bir avantajı var. Öğrenim eğrisi de diğer operasyonlara göre daha düşük. Daha az sayıda hekim daha az operasyonla yeterli tecrübeyi elde edeceklerdir."

Üroloji Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Yakup Kordan, bu yeni yöntemin böbreğin özellikle alt kısmına yerleşmiş küçük taşların tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu ifade ederek, ?Bu taşların tedavisi için günümüzde kullanılan yöntemler aslında böbrek ve hastaya biraz daha fazla zarar veren yöntemler. Ya vücut dışından taş kırma yöntemi ya da böbreğe aşağıdan ulaşılarak lazerle taş kırılabiliyordu. Ya da ciltten böbreğe girilerek taş kırma yöntemlerini kullanırken, mikro PNL'de milimetrik bir iğne kullanılarak böbreğe ciltten ulaşılıyor. Taşlar hastaya daha az zararla tedavi ediliyor. Diğer bir avantajı da çocuklar da saydığımız aletler için boyları bulunmamakta, ya da zorluklarla karşılaşılırken bu teknikte iğnenin boyutunun çok küçük olması sebebiyle taşlara çok daha kolay ulaşılması mümkün? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber