DİE'nin ?kapasitesi' tepki çekti

Haber Giriş : 16 Temmuz 2005 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİE'nin haziran ayı kapasite kullanım oranını yüzde 81.5 olarak açıklamasına tepki geldi. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Koçer, oranın yüksek olduğunu belirterek, ?Sanki DİE başka bir ülkede anket yapıyor'dedi...

DEVLET İstatistik Enstitüsü'nün (DİE), açıkladığı haziran ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı sanayicileri kızdırdı. Ömer Demir'in Başkanı olduğu DİE'nin İmalat Sanayi Aylık Eğilim Anketi'ne cevap veren 3.004 işyerinden derlenen sonuçlara göre, 2004 yılı haziran ayında yüzde 85.3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın haziran ayında yüzde 81.5 olarak hesaplandı. Ancak bu orana, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer tepki gösterdi. Nejat Koçer, kapasite kullanım oranının gerçekleri yansıtmadığını savundu.

KRİTERLER YANLIŞ

KOÇER, piyasa ile DİE'nin rakamlarının birbirini tutmadığını belirterek, ?Sanki DİE başka bir ülkede anket yapıyor, biz başka bir ülkede yaşıyoruz' dedi. Ülke sanayisinde son dönemde sıkıntılar yaşandığını ve bunun da kapasite kullanım oranlarını olumsuz yönde etkilediğini savunan Koçer, yüksek üretim maliyetleri ile faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalan firmaların, kapasite düşürmek zorunda kaldığını ancak, piyasalar bu durumdayken, DİE'nin yüzde 81.5 gibi aslında ?iyi' denebilecek oranlar açıkladığını kaydetti. Nejat Koçer ?DİE'nin açıkladığı kapasite kullanım anketinin kriterleri ve analiz yöntemi, doğru sonuçlara ulaşma anlamında eksiktir' dedi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber