DHA Adana Bürosu Bölge Haberleri

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık ordusuna taze kan

MERSİN Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi'nde diploma ve kep töreni yapıldı.

Tıp Fakültesi'ni bitiren 95 öğrenci diplomalarını alarak, Hipokrat yemini etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sergi ve Kongre Merkezi'nde yapılan törene, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erol Ertan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güliz İkizoğlu, öğretim görevlileri ve mezun olan öğrenciler ve aileleri katıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri açılış töreninde müzik dinletisi sunuldu. Daha sonra mezunlara hitap eden Tıp Fakültesi Dekanı Güliz İkizoğlu "Doktorlukta sürekli yenilenmeniz, okumanız, pek çok şeyden vazgeçmeniz ve almadan vermeyi öğrenmeniz gerekir. Zorluklar sizi yıldırmasın. Doktorluk dünyanın en zor ama en güzel mesleğidir" dedi.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ise konuşmasında kendisinin de 41 yıldır doktor olduğunu belirterek, "Çok uzun ve yorucu bir yoldan geldiniz. Ama bundan sonra da sizi çok uzun ve yorucu bir yolculuk bekliyor. Doktorluk mesleği diğer mesleklerle karşılaştırılmayacak kadar farklılıklar barındıran bir meslektir. Biz çok yüce bir mesleğe sahibiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Tıp Fakültesi'nde 9'uncu dönem mezunlarının bölüm birincisi Avniye Kübra Baskın, yaş kütüğüne plaka çaktı. Törenin sonunda 95 öğrenci Hipokrat yemini ederek diplomalarını aldı.

ME(AŞ/EŞ)(1.7.2012, FOTOĞRAF)

/////////////

Engelliler meslek sahibi oldu

MERSİN Üniversitesi'nin (MEÜ), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteğiyle hayata geçirdiği "Fiziksel Engelliler Mesleki Eğitim ve Destek Merkezi" projesinde kuaförlük, santral operatörlüğü, kuyumculuk ve takı tasarımı eğimine katılan 46 engelli sertifikalarını aldı.

Fiziksel engelliLERİN ekonomik ve sosyal yaşama tam erişimlerine, kişisel ve mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesine ve toplumsal açıdan uyum sorunlarının azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefleyen proje, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu'nun koordinatörlüğünde, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından yürütüldü. Proje kapsamında kuaförlük, santral operatörlüğü ile kuyumculuk ve takı Tasarımı dallarında 46 fiziksel engelliye eğitim verildi.

Çiftlikköy Kampusu Kütüphane Konferans Salonu'nda düzenlenen sertifika törenine, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emakdaş, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sedat Bilgen ile öğretim elemanları, kursiyerler ve aileleri katıldı. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Aydın, yaşadıkları ve tanık oldukları olaylardan dersler çıkartarak, bu konuda çok çaba harcamaları gerektiğini fark ettiklerini ve yeni projeler üretmeye devam edeceklerini söyledi. Sertifika almaya hak kazanan engellilere de seslenen Aydın, "Mersin Üniversitesi olarak, engelleri birlikte aşmak üzere her zaman yanınızda olacağımızı bilin" diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

ME(AŞ/EŞ)(1.7.2012, FOTOĞRAF)

//////////////

Tarihi konak ve asırlık çınara restorasyon

OSMANİYE Belediyesi "Osmaniye Konağı" ve "Çınarlı Kahve Çevre Düzenlemesi" projelerini Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan (DOĞAKA) maddi destek alınarak hayata geçirecek.

Belediye ile DOĞAKA arasında projelerle ilgili protokol imzalandı. İnşaatı devam eden Kent Müzesi bahçesinde yapılan törende, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ile DOĞAKA Osmaniye Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ümit Demir protokole imza attı.

TARİHİ KONAK TURİZME KAZANDIRILACAK

Belediye Başkanı Kadir Kara, proje için 324 bin 264 lira hibe desteği alındığını belirterek, "Alibeyli Mahallesi'nde yer alan tarihi konağın, 18 aylık proje çalışmasıyla, restorasyonunun yapılıp, yöresel yemeklerin sunulacağı mekana dönüştürülmesi ve turizme kazandırılması hedefleniyor" dedi.

ASIRLIK ÇINARIN ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Başkan Kara, Çınarlı Kahve Çevre Düzenlenmesi ve Peyzaj Çalışması Projesi hakkında da, "Tarihi Envar-ül Hamit Cami ile Asırlık Çınar bütünleştirilerek, tarihi ve manevi bir mekan haline getirilecektir. Projemiz gerçekleştiğinde Osmaniye halkı ve cami cemaati namaz öncesi ve sonrası burada oturarak dinlenecek, ramazan ayının yaz günlerine geldiği zamanlarda çınarın altında serinleyerek namaz vakitlerini bekleyecekler" diye konuştu.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

İE (EŞ)(1.7.2012, FOTOĞRAF)

/////////////

İspanya ile ortak staj

MERSİN'in merkez Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İspanya ile ortak yürüttüğü 'Ortak Staj' projesi kapsamında 9 öğrenci İspanya'yda incelemelerde bulundu. Öğrencilere İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yılmaz da eşlik etti. İspanya'nın Cadiz kentine yapılan ziyaretle ilgili bilgi veren Müdür Yılmaz amaçlarının eğitimin kalitesini artırmak olduğunu söyledi. Yılmaz, bu tür projelerle her iki ülke arasında, kültür ve dil çeşitliliği hakkında bilgi ve anlayış oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Yılmaz, "Bu tür geziler yabancı dil olarak Avrupa dillerinin öğretiminde kaliteyi artırır. Dil öğretmenlerinin pedagojik yeteneklerini geliştirmek, öğretilen yabancı dil çeşitliliğini artırmak gibi faydalar sağlar" dedi.

MERSİN, (DHA)

ME(AŞ/EŞ)(1.7.2012, FOTOĞRAF)

////////////

Kadirli'ye öğrenci yurdu

OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'ne yapılacak olan 300 öğrenci kapasiteli Öğretmenevi Öğrenci Yurdu'nun protokolü Vali Celalettin Cerrah ve Kadirli Kaymakamı Necip Çakmak arasında imzalandı.

Protokol imzası öncesinde konuşan Vali Cerrah, göreve geldiği günden beri eğitim konusuna öncelik verdiğini belirterek, bu konuda devlet ödeneklerinin yanı sıra hayırseverlerin de önemli katkısı olduğunu söyledi. Protokolü imzalanan 300 kişilik öğrenci yurdunun Kadirli Öğretmenevi tarafından yaptırıldığını kaydederek, "Kadirli Öğretmenevi, önümüzdeki günlerde açılışını yapacağımız, 10 derslikli bir anaokulu yaptırdı. Şimdi de bugün protokolünü imzalayacağımız 300 kişilik öğrenci yurdunu yaptıracaklar. Yurdun yeri hazır, en kısa sürede temelini atacağız" dedi. Cerrah Kadirli Öğretmenevi yetkililerine eğitime verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.

Kadirli Kaymakamı Necip Çakmak ise Kadirli Öğretmenevi'nin 7 bin kişi kapasiteli mutfağının Osmaniye merkez, Hasanbeyli, Toprakkale, Sumbas ve Kadirli'de yaklaşık 6 bin 500 öğrencinin yemeğini sağladığını, buradan elde edilen gelirle 10 derslikli bir anaokulu yaptırıldığını ve bununla kalmayarak 300 öğrenci kapasiteli yurt yaptırılacağını kaydetti. Kaymakam Çakmak , Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde yapılacak yurdun 20 ayda tamamlanacağını sözlerine ekledi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

İE (EŞ)(1.7.2012, (FOTOĞRAF)

//////////////

Yollar mucurlu, dikkat!

MERSİN'in Silifke İlçesi'nde Özel İdare Müdürü Erkan Arıcı, köylerde devam eden yol asfaltlama çalışmalarını yerinde inceledi. Arıca, yeni yapılan asfalt yolların mucurlu olmasından dolayı araç sürücülerini trafik kazalarına karşı uyardı. Arıcı, "Araç sürücülerimiz ve özellikle motosiklet kullanan vatandaşlarımız, yeni yaptığımız asfalt yollarda daha dikkatli olsunlar. Yolların mucurla kaplı olması ve eriyen asfalta yapışma aşamasında olması, kayganlığa sebebiyet verebilir" dedi.

Mehmet OKUR/SİLİFKE (Mersin),(DHA)

MO(AŞ/EŞ)(1.7.2012, FOTOĞRAF)

/////////////////

Sağlıksız gıda ürününe zabıta engeli

GAZİANTEP'in merkez Şahinbey İlçe Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, gıda denetimlerinde sağlıksız ürün satan işletmelere göz açtırmadı.

Zabıta ekipleri Karataş, Şahintepe, Güneykent, Etiler, Hoşgör, Mimarsinan, 75. Yıl, Deniz, Çağdaş, 60. Yıl, Kıbrıs, Yukarıbayır ve Savcılı mahallelerinde yaptıkları denetim ve kontrollerde tüketicinin korunması kanununa istinaden 8 bin 732 adet son kullanma tarihi geçmiş gıda ürününe tutanak karşılığı el koydu. Ürünler çöp imha deposunda imha edildi.

Şahinbey Belediyesi Zabıta amirliğinden yapılan açıklamada, ekiplerin vatandaşın huzur ve sağlığı için tüm işyerlerine yönelik denetim ve kontrollerini aralıksız sürdürdüğü ve ilçe genelinde gıda üretim ve satış yapan işyerlerinin denetimlerine ağırlık verildiği belirtildi.

GAZİANTEP, (DHA)

ZG(EŞ)(1.7.2012)(FOTOĞRAF)

///////////

Çeyizlik yünler derede yıkanıyor

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde düğün sezonu ile birlikte dere yataklarında çeyizlik yün yıkama uygulaması başladı.

İlçede yaygın olarak üretilen buğday, soğan ve patatesin hasadından sonra düğün hazırlıklarına yönelen gelin adayları, yatak yorgan gibi ev eşyalarının yapımında kullanacakları yünleri derelerde yıkıyor. Çakıryiğit Köyü'nden gelen aileler de at arabasına yükledikleri yünleri, derede yıkadı. Nigar İri, yıkadıkları yünleri yatak, yastık ve yorgan yapımında kullanacaklarını söyledi.

Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),DHA

FD(EŞ)(1.7.2012) FOTOĞRAF)

/////////////

Kent müzesi 2 ay sonra açılacak

OSMANİYE Belediyesi tarafından yaptırılan Kent Müzesi'nin yaklaşık 2 ay sonra hizmete açılması planlanıyor. Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Eski Çamlık Düğün Salonu'nun bulunduğu alana inşa edilen müze hakkında bilgi verdi. Başkan Kara "Binada iç tadilat ve çatı tadilatı devam ediyor.

Dış cephe kaplama ve mukarnas kapı ihalesi yapılarak sözleşmesi imzalanmıştır. Cepheye kaplanacak olan sarı renkli tüf taşları alınarak, cephe kaplama yapımına başlama aşamasına gelinmiştir. İç dekorasyon ihale teknik şartnamesi hazırlanarak açık ihaleye çıkılacaktır" dedi.

İnşaatın 2 aya kadar tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Başkan Kara, vatandaşlara da şöyle seslendi: "Osmaniyeli hemşerilerimiz, müzede sergilenmek üzere ellerinde atıl olarak bulunan objeleri bağışlar ise hem müzemize eser kazandırmış olurlar, hem de Osmaniye tarihini, kültürünü ve sosyal hayatını yaşatarak, gelecek kuşaklara aktarmamıza sebep olurlar."

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

İE (EŞ)(1.7.2012, FOTOĞRAF)

//////////

Çek uyarısı

GAZİANTEP Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Çek Yasası'nda yapılan düzenleme ile hapis cezasının kaldırılmasının ticari hayatı olumsuz etkilediğini ve piyasaları yavaşlattığını belirterek, "Karşılıksız çeke çözüm sigorta sistemidir" dedi.

Meclis Başkanı Zeki Yağcı'nın yönetiminde yapılan GTO Haziran Ayı olağan Meclis Toplantısı'nda, ekonomideki gelişmeler ve gündemdeki konularla ilgili görüşlerini açıklayan ve Oda tarafından yapılan çalışma ve etkinliklerle ilgili meclis üyelerine bilgi veren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, çek yasasından yapılan yasal düzenlemenin ardından karşılıksız çek sayısının mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 118, yılın ilk beş ayında yüzde 56.4'lük artış gösterdiğini belirtti. Yeni düzenleme ile hapis cezasının kaldırılmasının ticari hayatı olumsuz etkilediğini ve piyasaları yavaşlattığını vurgulayan Aslan, vadeli satışlarda çeki bir sigorta olarak kullanan işletmelerin çekin yerine ne koyacaklarını bulamadıklarını ifade etti.

ÇEKİN TİCARİ İTİBARI YENİDEN KAZANILMALI

Yasa değişikliğinin ardından karşılıksız çekte adeta patlama yaşandığı, çözümün ise sigorta sisteminden geçtiğini vurgulayan Aslan, "Çek yasası değiştikten sonra o dönemde kamuoyunda çok ciddi düşünce ve çatışmalar yaşandı. Çekin ticari hayatı aksatmaması ve çekin karşılıksız çıkması halinde caydırıcı olmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Sigorta sistemi ile çeke yeniden ticari itibarı kazandırılabilir" diye konuştu. Aslan, şöyle devam etti:

"Karşılıksız çek yıllardır devam eden bir tartışma konusu. Bunun yanında çek ticari hayatın olmazsa olmazıdır. Karşılıksız çek verenlerin hapse girmeleri uzun süre tartışıldı. Kanun değişikliği ile hapis cezası kaldırdı. Çek yasasında yapılan değişiklikle karşılıksız çıkan çek sayısı arttı ve son iki yılın zirvesine çıktı. Çekten dolayı kimsenin hapis yatmasını istemiyoruz. Aldığı çek karşılıksız çıktığı için işyerini kapatmak zorunda kalan işadamları da düşünülmeli. Hapis cezası kalkınca bir boşluk oluştu. Son rakamlar çekte tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Şu anda çekte hiçbir müeyyide yok. Hızla yeni adımlar atılması şart. Caydırıcılık sistemi insanlarda endişe ve korku yaratır. Çeke yeniden itibar kazandıracak olan sigorta sistemidir. Bu sistemde tüccar ödenmeme riskine karşı çekini sigortalatacak. Bu sayede piyasada sigortalı çekler gönül rahatlığı ile elden ele dolaşabilecek. Çek karşılıksız çıktığı zaman iş adamı korkmayacak ve çek bedelini sigortadan tahsil edebilecek ve çarklar dönmeye devam edecek. Bu sigortanın maliyetinin de çekin tarafları arasında makul oranlarda paylaştırılması gerekiyor. Bu yasanın sigorta sistemini de kapsayacak şekilde tekrar günün şartlarına göre yeniden düzenlenmeli. Çek sigortalanırsa, ticari sirkülasyonun artacağını, çok daha fazla işyeri açılıp, istihdam sağlanacağını düşünüyoruz."

GAZİANTEP, (DHA)

ZG(EŞ)(1.7.2012)(FOTOĞRAF)

////////////////////////

Güveye dikkat

TÜRKİYE'nin sofralık üzüm ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde üreticilere 'Güve'ye karşı ilaçlama uyarısı yapıldı. İslahiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafınan yapılan açıklamada, Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt beldeleri ve bağlı köylerde yoğun olarak yapılan üzüm üretiminin en büyük düşmanı olarak görülen bağ salkım güvesine karşı ilaçlama yapılması istendi. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Ziraat Mühendisi Mehmet Yanar, "Üreticilerimize gereken uyarıyı yaptık. Üzüm bağlarına büyük zarar veren güveye karşı ilaçlama yapılması gerekiyor. Erken uyarı ve zamanında ihtiyaç kadarıyla yapılan ilaçlama ile çiftçi zararlılara karşı etkili mücadele ediyor ve daha kaliteli ürün kazanıyor" dedi.

Kadir ÇELİK / İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)

KÇ(EŞ)(1.7.2012)(FOTOĞRAF)

////////////

(DHA - Yusuf BAŞTUĞ)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber