Rektör: Üniversiteyi dışa açtım onun için hedef oldum

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkında tarihi eser kaçakçılığı suçlamasından sonra şimdi de Meclis araştırma önergesi verilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın muhafazakar yapıyı dağıttığı için hedef olduğunu söyledi

Tarihi eser kaçakçılığı iddiasıyla konutuna baskın düzenlenen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, TBMM'nin yeni yasama döneminde Meclis araştırmasına hedef olma tehdidiyle de karşı karşıya. AKP Van Milletvekili Hacı Biner TBMM Başkanlığı'na Aşkın hakkında bir araştırma önergesi verdi. Biner, VATAN'a yaptığı açıklamada rektör Aşkın'a şu ağır suçlamaları yöneltti: "Üniversitede kamplaşma var. Rektör ve çevresi kendisine uymayan kendileri gibi düşünmeyen insanları başka yerlere sürdüler. Sicillerim bozdular. Ödenekler usulüne uygun kullanılmıyor. Doğu Anadolu'da önemli yere sahip Üniversite Hastanesi bitirilmiş durumda. İhtisas sahibi kadrolar gönderildi. Gelen doktorlar ameliyatlarda insanların karnında makas unutuyorlar. Sayın rektörün çağdaşlık adına ortaya koyduğu sadece yolsuzluktur."

Niye hedef oldum?
Rektör Prof. Dr. Aşkın ise VATAN'ın "Sizi hedef haline getiren üniversitedeki değişimler neler?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Üniversitenin muhafazakar bir yapısı vardı. Siyasallaşma vardı. Bizden sonra üniversitenin uluslararası ilişkileri arttı, siyasallaşma azaldı. Bu da çeşitli açılımlar sağladı. Bilimsel üretim arttı. Üniversitemiz 2003'ten önce bilimsel üretim açısından Türkiye'nin son 10 üniversitesi içinde yer alıyordu. 2003 itibariyle ilk 10 içine girdi. Bilimsel üretim arttıkça rekabet de artar. Bu rekabet içinde üniversitede varlığını sürdüremeyeceğini, kendisine yer bulamayacağını düşünenler oldu. Yani siyasi boyutun yanı sıra, bana yönelik olayın bir de kişisel boyutları var. Bu kişilerin de yaşananlarda etkisi olduğunu düşünüyorum."

Aşkın, "2007 Nisan ayında yapılacak rektörlük seçimine yönelik bir hesaplaşma olabilir mi?" şeklindeki soruya da, "Rektörlükte 2. dönemim. O nedenle ben zaten aday olamam. Ama bunlar beni herhalde vaktinden önce emekli etmek istiyorlar" yanıtını verdi.

CHP: Rektör demokrat
CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal ise AKP'nin üniversitelerin üzerine bilinçli bir şekilde gittiğini öne sürdü. "AKP üniversiteler ve YÖK ile barışık değil. Hepsi ile problemli. Kendi zihniyetine göre üniversitelerde değişim istiyor" diyen Kartal, Rektör Aşkın'ı yakından tanıdığım belirterek, "Kendisi çok mazbut, sosyal, çalışkan ve demokrat bir insandır" dedi.

Evimde kayıt dışı hiçbir eser yok
Bulunduğu Azerbaycan'dan dün yurda dönen Prof. Dr. Yücel Aşkın, evinde hiçbir kayıtdışı eserin bulunmadığını belirterek "Koleksiyon 6 yıldır bende ve bu sürede müze müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca denetleniyor" dedi. Yazlığının da aranması için savcılığa ihbarda bulunacağını söyleyen Aşkın "Bizi kaçakçılık, hırsızlık yapmak gibi şeylerle suçluyorlar. Bunların kim olduğunu bizim de bilmemiz hakkımız. Bu iş sonuçlanınca ben de onlar hakkında harekete geçeceğim" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber