Definecilerin kazı yaparken jandarmadan yardım istedi höyükte,kazı çalışması başlatıldı.

Yozgat'ta 3 kişinin define aramak için açtıkları 20 metrelik tünelde metan gazı nedeniyle mahsur kalıp, jandarmadan yardım istediği höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kazı çalışması başlatıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesindeki Zeynel Höyüğü'nde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gözetiminde başlatılan kazılarda, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen lahit bulundu. Lahit içinde vazo, çanak, altın yaprak, saç iğnesi, boncuk, kupa ayağı, ayna, diş ve iskelete ulaşıldı.

Yozgat Etnografya Müzesi Müdürü Hasan Şenyurt, yaptığı açıklamada, arkeolog Bahar Hasırcı başkanlığındaki kazı ekibinin höyükte 6 metre derinlikte bir galeri açtığını söyledi.

Galeride lahde ulaştıklarını belirten Şenyurt, "Lahit içerisinde vazo, çanak, seramik, saça takıldığını sandığımız altın yaprak ve tel, saç iğnesi, boncuk, kupa ayağı, ayna, diş ve insan iskeleti bulduk. Elde edilen bulgulardan mezarın bir Prenses veya burada yaşayan kavmin önemli kadınlarından birine ait olduğunu söyleyebiliriz. Bulguların milattan önce 30 yıllarına ait olduğunu sanıyoruz. Kazılarda para bulabilirsek, eserlerin ait olduğu dönem daha da netleşir" dedi.

Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan da höyükte zaman zaman definecilerin kaçak kazı yaptığına şahit olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Defineciler burada büyük bir çukur kazmışlar. İçerideyken ortaya çıkan metan gazı nedeniyle zehirlenmişler. Definecilerden biri jandarma karakolunu arayarak, 'Komutanım bizi kurtarın. Biz sizin daha önce yakaladığınız define arayanlarız. Daha önce yakaladığınız yerdeyiz' deyip, yardım istemişlerdi. Bu olaydan sonra belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduk. Bakanlığımız da gerekli ödeneği çıkararak, burada kazı çalışması yapılmasına karar verdi. Burayı turizme kazandırmayı amaçlıyoruz."

-Define için kazdıkları tünelde mahsur kalmışlardı-

Zeynel Höyüğü'nde 22 Temmuz 2010'da, define aramak için açtıkları 20 metrelik tünelde metan gazı nedeniyle ölüm tehlikesi yaşayan Satılmış K, Mehmet B. ve Nimetullah G, telefonla yardım istedikleri jandarma ile yerel yetkililer tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırılmış, şüpheliler tedavilerinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu kişiler, 23 Nisan 2010'da da aynı höyükte kaçak define ararken jandarma tarafından yakalanıp, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber