Bakan Günay, Hacı Bayram Camii ve Roma Antik Tiyatro'yu gezdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon, yenileme ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları devam eden Hacı Bayram Camii çevresi, Roma Antik Tiyatro ve Hisarpark Caddesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan çalışmalarla Ankara'nın tarihiyle buluştuğunu ifade eden Bakan Günay'a, gezisi sırasında Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Gökşin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Balamir Gündoğdu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü eşlik etti.

Geziye önce Roma döneminden kalma, Büyükşehir Belediyesi'nin kazı çalışmalarını tamamladığı ve restorasyon çalışmalarına başladığı tarihi beş bin kişilik Antik Tiyatro ile başlayan Bakan Günay, yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Bölgede 200'e yakın binanın yıkımının tamamlandığı ve yıkımların süreceği bilgisini alan Bakan Günay, bölgeden çıkan sikke, bilezik ve pipo gibi tarihi eserleri de inceledi. Daha sonra Antik Tiyatro manzaralı alanda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Ertuğrul Günay, "Burada bir tiyatronun olduğu biliniyordu, fakat vahim olan, sanıyorum 1990'lı yıllarda Kültür Bakanlığı'nın birinci arkeolojik alana iki-üç katlı bir bina yapması olmuş. Bu bina arkeolojik alana ve tarihi bir tiyatronun üzerine yapıldığı için 2009 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğinde dozerle yıkıldı. Ondan sonra da Büyükşehir Belediyesi çalışmalara sponsorluk yapmaya başladı ve biz de Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile birlikte Ankara tarihinin özgün parçalarından birisini ortaya çıkarmaya başladık." dedi.

"HACI BAYRAM ANKARA'NIN EN ÖNEMLİ YERLEŞİM YERLERİNDEN BİRİSİ"

Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Antik Tiyatro'nun bazı kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılacağını ve yılın sonu itibariyle de halkın kullanımına sunulacağı müjdesini veren Bakan Ertuğrul Günay, ulus tarihini ortaya çıkarmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaların bununla da sınırlı olmadığını kaydetti. "Hacı Bayram çevresindeki doku iyileştirmesi de çok önemli. Hacı Bayram Ankara'nın en önemli, en tarihi ve özgün yerleşim yerlerinden bir tanesi. Büyükşehir Belediyesi'nin buraya katkı yapıyor olması, burayı ayağa kaldırıyor olması Ankara için büyük bir ihtiyaçtı. Bunu ortaya çıkarmayı başardılar. Ayrıca Hisarönü Caddesi'nde de cephe iyileştirmesi yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile güzel bir işbirliği yapıyoruz." diye konuştu.

AKM ALANINDAKİ DEV MÜZENİN ÇALIŞMALARI 2013'TE BAŞLAYACAK"

Geçen aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle AKM alanına yapılması planlanan müze çalışmalarına ilişkin soruyu da cevaplandıran Bakan Günay, "Orada dünya çapında iddialı bir müze yapacağız. AKM alanındaki planların onanması yetkisi yeni kanunla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi olarak planımızın onanmasını isteyeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alanın kullanımı konusunda izin çıktığında biz AKM'ye kazma vuracak hale inşallah geleceğiz. Çünkü proje çalışmalarımız sürüyor. Yani 2013 yılında biz AKM alanında fiilen çalışacağız diye umut ediyorum." dedi.

"ARKEOLOJİ TACI ANKARAYA YAKIŞIR"

Başkent Ankara'nın böyle bir müzeye ihtiyacı bulunduğunu da ifade eden Bakan Günay, "Son zamanlarda Başkent'te tarihi dokuyu iyileştirmek konusunda yapılan çalışmaların örneklerini gördük. Kültür ve sanat merkezlerini iyileştirme konusunda gayret var. Ama Ankara'nın başına bizim bir büyük arkeoloji müzesiyle güzel bir taç takmamız gerekir. Çünkü Türkiye arkeoloji konusunda dünyanın kralıdır. Başındaki tacı da Ankara'ya takmak yakışır." diye konuştu.

Gazetecilerin soruları üzerine önümüzdeki aylarda yurtdışına kaçırılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesi konusunda beklenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Günay, Türkiye'nin dünya turizm sıralamasında İngiltere'yi geçerek 6. sıraya yükselmesini de "Bizim geliri artırmak konusunda, turizmi çeşitlendirme çalışmalarımız var. İşte Ankara tarihiyle buluşuyor. Ankara bir tarih destinasyonu haline gelirse, sanıyorum turizmden elde edeceği yeni gelirler olacak. Gelir artırmak, bizim için geleni artırmaktan daha öncelikli bir hedef. Bu konuda da güzel çalışmalar ve gelişmeler var." değerlendirmesi bulundu.

Açıklamasının ardından yine Büyükşehir Belediyesi tarafından Hacı Bayram Cami çevresinde süren yenileme çalışmalarını da inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, burada da esnafla sohbet etti, tarihi çeşmeden su içti ve yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber