Maaş dışındaki banka promosyonlarını gelir kaydetmeyenlere zimmet çıkacak

Hatırlanacağı üzere banka promosyonlarıyla altlarına lüks makam aracı çeken, kuruyemiş alan, kebap yiyen ve makam katı yaptıranlar bulunuyordu. Sayıştay Başkanlığı, banka promosyonlarıla ilgili önemli bir karar verdi. Karara göre kurum geliri olsa dahi bu gelirlerden alınan banka promosyonlarının bütçeye gelir kaydedilmesi gerekiyor. Sayıştay kararına göre bunu yapmayanlara zimmet çıkacak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamudaki araba saltanatı ne zaman sona erecektir demiştik

Bankaların kamu kurumlarındaki nakit varlıkları karşılığında promosyon adı altında örtülü ödenek gibi kamu kurumlarına kullandırdıkları parasal kaynakları bilmeyen yok. Bu kaynaklar da sanki yöneticilerin babalarının malı. Bu kaynakların çoğu zaman yabancı menşeli araç olarak makam aracı şeklinde kullandığı görülmektedir. Bu yöneticiler bazen müsteşar bazen de genel müdür ve daha aşağı unvanlar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Doğrusu burada isim vererek kimseyi rencide etmek istemiyoruz. Ama bu konu maalesef vakayı adiye haline gelmiştir.

237 sayılı Taşıt Kanunu ve ilgili yönetmelik ile Başbakanlık Genelgesi ne söylerse söylesin kamu kurumları amirlerinin önünde hiçbir mevzuat engel olamıyor. Banka aracı kiralıyor ve kamu kurumuna tahsis ediyor. Kamu kurumunun amiri pozisyonundaki kişilerde hiçbir rahatsızlık duymadan makam araçlarını kullanıyorlar. Bunların hiçbirinde de resmi plaka yok. İlgili hiçbir mercide bu işe dur deme lüzumunu göstermiyor. Bu kadar fakir fukaranın bulunduğu bu ülkede hiçbir rahatsızlık duymadan ve vicdanlarda sızlama olmadan makam araçları bu yöntemlerle lüks hale getiriliyor...

Sayıştay Başkanlığı banka promosyonlarıyla ilgili öyle bir karar verdi ki bundan sonra kamu kaynaklarının bankalarda tutulması karşılığında promosyon adı altında kurumlara tahsis edilen paralar istenildiği gibi harcanamayacak.

Bu kararda yer alan ince detaylarda neler var?

Yanlış anlamalara sebebiyet vermemek için Sayıştay kararının hangi kuruma ait olduğunu belirtmeyeceğiz.

Kararda özetle; ....... yazının ve eki belgelerin incelenmesinde; kurul gelirlerinin ilgili banka tarafından nemalandırılması karşılığında elde edilen kamu kaynağı niteliğindeki gelirin, bütçeye kaydedilmeksizin kurulun araç kiralama, yeme-içme ve çay masraflarının karşılanmasında kullanıldığının görüldüğünden bahsedilmiştir.

Yine kararda; 5018 sayılı Kanun'da yer alan kamu geliri tanımana atıf yapılmış ve kurul nakitlerinin nemalandırılması karşılığı elde edilen faizler ile promosyonların tamamı (maaş hesaplarıyla ilgili olanlar hariç) kamu kaynağı ve kamu geliri niteliği taşıdığından bahsedilerek ilgili banka tarafından .....'e tahsis edilmiş bulunan bu kaynağın kamu kaynağı olarak değerlendirilmesi ve bütçe hesabıyla ilişkilendirilmesi gerektiğinden bahsedilmiş ve bu kaynağın bütçeye gelir kaydedilerek ilgili mevzuat çerçevesinde kullanılması gerektiği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak da kamu kaynağı niteliğindeki banka promosyon gelirlerinin (maaş promosyonu haricindeki) bütçeye gelir kaydedilmeden hiçbir mevzuata bağlı kalınmaksızın harcanması sonucu oluşan .............TL kamu zararının ilgililerden tahsil edilmesine karar verilmiştir.

Bu kararla birlikte promosyon saltanatı sona ermiş ve kamu kaynaklarını hiçbir usule tabi olmaksızın harcayan kamu kurumları sıranın kendilerine ne zaman geleceğini beklemeye başlamışlar bile. Haberi olmayanlara da biz duyurmuş olalım. Bizim yöneticilere tavsiyemiz kendinize ait olan her türlü imkanı sonuna kadar kullanın. Çünkü mal sizin kimseyi ilgilendirmez. Ancak, konu kamu kaynağı olduğunda biraz durun, dinlenin ve derin bir soluk alın. Çünkü, hesap soran bir Molla Kasım çıkar ve sizler kara kara bu kamu zararını nasıl öderim diye düşünürsünüz. Bizden hatırlatması?.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber