Tazminat yükünden kurtuldular, işkenceci subayları yargıya şikayet edecekler

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harp okulları, GATA, astsubay ve askeri liselerde okurken çeşitli sebeplerle atılan ve ayrılan öğrenciler, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşan bazı kanunlarda değişikliği kapsayan torba teklif ile ağır tazminat yükünden kurtuldu.

Yasayla büyük bir mağduriyetin giderildiğini belirten Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nden Ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu Başkanı Tuğrul Yıldırım, "Şimdi sıra kredi çekip devlet borcudur diyerek tazminatı yatıran arkadaşlarımızın geri ödemesi ile kaybedilen itibarlarımızda olacak. Biz eski askeri öğrencilere işkence seviyesi eğitimler yaptıranlara davalar açacağız, hepimiz suç duyurularında bulunacağız ve hesap soracağız. Artık Meclisimiz doğruları biliyor ve arkamızda. 2 bin kişilik bir platform silahlı kuvvetler askeri okullarında yapılan yanlışların daima peşinde olacak." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasayla TSK'ya bağlı eğitim kurumlarına, 1997 ve sonraki yıllarda giren ve askeri öğrencilikten kendi isteğiyle ayrılan veya sağlık sebepleri dışında askeri öğrencilikten çıkartılanlardan; yüklenme ve kefalet senetlerinde yazılı olsa dahi, ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye giderleri, öğrenci harçlıkları ile yiyecek giderinin yarısı ve bunlara tekabül eden faizler geri alınmayacak. Yasayla birlikte büyük bir mağduriyetin önlendiğini belirten TSK'dan Ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu Başkanı Tuğrul Yıldırım, 10 ay önce uzun ve engebeli bir yola girdiklerini belirterek, kendilerine askeri okullarda yapılan haksız uygulamalar karşısında dimdik durduklarını dile getirdi.

Cihan Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Tuğrul Yıldırım, ellerindeki belgelerle Meclisin yolunu tuttuklarını anlattı. Yıldırım, şunları kaydetti: "Bu yolda zaman zaman Genelkurmay Başkanlığı tarafından (TSK'yı yıpratan bir grup) olarak tanımlanarak susturulmaya çalışıldık, zaman zaman ise ses kayıtları çıktı ve nasıl atıldığımızı, ayrılmak zorunda kaldığımızı bizzat birinci ağızdan elzem şekilde üzülerek, yıkılarak dinledik. Bütün bunların mücadelesini sürdürürken de ilk başta 'Devlet dersinde ölüm' isimli bir kitap yayınlayarak bize yapılan haksızlıkları belgeleriyle ve hukuki araştırmalarıyla anlattık. Tabi paramız olmadığı için bastıramadık, kitabı internetten milletvekillerine attık. Bu kitap ve yazdığımız dilekçeler sonrasında TBMM Dilekçe Komisyonu davamıza ortak olarak araştırma başlattı. Bugün komisyon raporunda da bize silahlı kuvvetlerin baskı yaptığı gözlemlendi. Bütün bunlarla uğraşabilmek tabi ki bir maddi rahatlık gerektiriyordu ki biz daha 20'li yaşlarda 60 bin lira borca mahkum edilen ve üniversitesi olmayan insanlardık. İşte TBMM kaybetme anlayışını yıkarak, gençliği kazanıcı bir tutum izledi ve tarihi olabilecek bir kararla itirazsız şekilde partilerin katılımıyla askeri öğrencilerin tazminatlarını iyileştirme yasasını Meclisten geçirdi. Omuzlarımızdaki yük bir nebze hafifletildi."

Eski askeri öğrencilere işkence seviyesi eğitimler yaptıranlara hukuk yolu ile dava açacaklarını vurgulayan Platform Başkanı Tuğrul Yıldırım, işkenceci subaylar hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. TBMM Dilekçe Komisyonu'ndaki mobbing iddialarına Genelkurmay Başkanlığı'ndan da resmi bir açıklama beklediklerine işaret eden Yıldırım, "Derhal şikayet edilen subayların görevlerinden alınarak sivil savcılarla inceleme yapılması gerekiyor. Harp Okulu'nda haksızlık iddialarına ilişkin Kuzey Deniz Saha Komutanlığı askeri savcılığındaki şikayetimizin ise halen incelemesi devam ediyor. Ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ses kayıtlarına dair suç duyurularımız var. Umutluyuz, bizlere bunları yaşatanların yargı önünde hesap verecekleri günleri yaşamak için her şeyi yapıyoruz ve devam edeceğiz. Meclis, davamızda yanımızda yer alarak, mücadelemizdeki engelleri kaldırarak devam edebilmemiz için yol açtı. Sosyal devlet anlayışının ne derece oturtulduğu bir kez daha gösterilmiş oldu. Büyük ve dinamik bir gençlik kazanıldı. Son olarak Meclisimiz gibi Genelkurmay Başkanlığı'nın da yanımızda yer alıp, haksızlıkları yapan subayların cezalandırılması konusunda tereddüt etmemelerini bekliyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber