Mahkemeden Adana BTÜ'ye tahsis edilen yerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı

Adana 1. İdare Mahkemesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve hazineye ait arazilerin tahsislerin kaldırılarak yeni kurulacak Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne verilmesine ait idari işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili başından beri hukuki sürecin beklenmesi gerektiğini söylediklerini kaydetti. Adana'da ikinci bir devlet üniversitesi olan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ)'ne tahsis edilen alanda çalışma yapılmasına karşı çıktıklarını ve yargıya başvurduklarını hatırlatan Akınoğlu, ?Hukuki süreç devam ederken oraya polis panzerlerinin girmesi yanlıştı. Şu anda da bu süreç sürüyor. Ama biz şundan eminiz. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne başka yerler gösterilmesine rağmen, buralar beğenilmemiştir. O nedenle tahsislerin kaldırılması doğru değildir.? dedi.

Bakanlar Kurulu kararıyla yeni kurulacak üniversitelerin yer seçimiyle ilgili bir kurul oluşturulduğunu ifade eden Akınoğlu, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nun bu kurulun tarihsiz ve numarasız bir tutanağa dayanarak, söz konusu tahsisleri iptal ettiğini açıkladı. Kurulun yetkilerinin sadece ?yer seçimiyle' sınırlı olduğunun altını çizen Akınoğlu, şunları söyledi: ?Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne hazineye ait 414 metre kare, ÇÜ'nün bin 376 metre karelik taşınmazı tahsis edildi. ÇÜ'ye hisseli olan bir tapuda yasaya göre biz istersek bu araziler tahsis edilebilir. Bunun dışında başka bir kamu idaresi veya özel kişiye verilemez. Bir hafta içinde Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edilebilir. Ama karar çok açık. Üst mahkemede de kararın ÇÜ lehine olacağını düşünüyoruz.?

48 bin öğrencisi olan ÇÜ'nün etrafında bir çekim alanı oluştuğunu dile getiren Prof. Dr. Alper Akınoğlu, yıllarca Yüreğir'deki çarpık kentleşmenin altında kalkılamadığını belirtti. Aynı bölgeye yeni bir üniversitenin 15?20 bin öğrencisinin gelmesiyle oradaki altyapının tamamen çökeceğini savunan Akınoğlu, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin başka bir çekim alanına götürülmesi gerektiğini ileri sürdü.

Söz konusu alana yeni bir üniversitenin temeli atıldığında kentsel dönüşüm imkânının da ortadan kalacağını iddia eden Akınoğlu, bu durumun şehircilik planına da uymadığını vurguladı. Kamu kurumları arasında ?çatışma' değil ?uyumdan' yana olduklarını açıklayan Akınoğlu, herkesin yargıya saygı göstermesi ve fiili bir duruma girişmemesi gerektiğini söyledi.

Akınoğlu, yürütmeyi durdurma kararının anlamının da zaten bu olduğunu bildirdi.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Güngör ve Prof. Dr. Mehmet Rifat Ulusoy'un da hazır bulunduğu toplantıda Akınoğlu, dava dilekçesinde gündeme getirdikleri gerekçeler üzerinde durdu. Yer seçiminde 1/25 bin ölçekli plana aykırı hareket edilerek, ağırlıklı 1. sınıf tarım arazileri ve narenciye gen bahçelerinin bulunduğu bir yerin belirlendiğine işaret eden Akınoğlu, ?Tarım alanı statüsündeki bu yerler yasaya göre tarımsal amaçlar dışında kullanılamaz. Burası bakanlıkça ülkesel meyve genetik kaynakları projesi kapsamında vazgeçilmez ana parseller olarak kabul edilmekte. Korunması zorunlu gen merkezinin ve fakülte Ar?Ge ile deneme alanlarının yer aldığı taşınmaz için hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden tahsisi kaldırılmıştır. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesi için çok sayıda alternatif olmasına rağmen ÇÜ adına yapılan tahsislerin iptal edilmesi hukuku aykırıdır.? şeklinde konuştu.

Akınoğlu, bu talepler doğrultusunda Adana 1. İdare Mahkemesi'nin ?hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27/2. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına? karar verdiğini sözlerine ekledi.

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kampüs alanında başlanan sondaj çalışmalarına karşı çıkan ÇÜ öğretim üyeleri eylem yapmıştı. Bu sırada polisler ile profesörler arasında yaşanan gerginlik kamuoyu gündemine girmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber