Ekmekte yeni dönem başladı
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında gıda işletmecilerine hijyen gereklilikleri, tuz ve kül kriterlerine uyum sağlayabilmeleri için tanınan sürenin 1 Temmuz'da sona erdiğini belirtti.
Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin getirdiği yenilikler hakkında bilgiler veren İl Müdürü Salih Köksal, "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği 04 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Gıda işletmecilerine Hijyen gereklilikleri, tuz ve kül kriterlerine uyum sağlayabilmeleri için 1 Temmuz 2012 tarihine kadar süre verilmişti. 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren; ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmekleri hariç olmak üzere ekmekte kül içeriği düşük olan un kullanımı yasaklandı. Kül ve kepek oranı yüksek olan unların kullanımı zorunlu hale getirildi. Ekmeklerdeki tuz hariç kuru maddede kül miktarı en az yüzde 0,65 olacaktır. Ekmekteki tuz miktarı kuru maddede en çok yüzde 1,5 olacak. Ekmek satılan her yerde tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek bulundurulması zorunlu oldu. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak satışa arz edilebilecek. Bu ekmeklerin dışındaki ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitlerinin piyasaya arzında üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalaj zorunluluğu getirildi" dedi.
Ambalajsız olarak piyasaya arz edilecek olan emeklere ilişkin üretim, dağıtım, depolama ve satış aşamalarının tümünü içeren hijyen koşullarının da tebliğde belirtildiğine dikkat çeken Köksal, "Bu yeni hijyen koşulları ile birlikte; ekmek ile temas eden bütün malzeme, alet ve ekipman gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak, bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak. Ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacak. Ayrıca ekmekler ekmek kasalarına ekmek kasaları da araçlara bulaşma riskini engelleyecek şekilde yerleştirilecek ve taşınacak. Ekmekler sadece bu amaç için kullanılan araçlarda taşınacak. Ekmekler satıcı tarafından tüketiciye arz edilecek, tüketici ekmeğe dokunamayacak. Satış sırasında ekmekler Türk Gıda Kodeksine uygun kağıt veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak veya sarılarak tüketiciye arz edilecek. Ekmek sadece bu Tebliğ kapsamında belirtilen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecek. Pazar, manav, kasap gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek. Ekmeklerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunlu oldu. Ekmeklerin satışa sunulduğu dolaplar veya tezgahlar açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacak" diye konuştu.
Ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin zorunluluk getirildiğini anımsatan Köksal, kapsamda Bakanlık ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında yapılan protokol çerçevesinde hijyen eğitimlerinin devam etmekte olduğunu belitti. Köksal, bu güne kadar 34 ilde yaklaşık 4 bin 500 kişiye eğitim verildiğini sözlerine ekledi.