ÖSYM yetkilisi: İlk 90 dakika kuralına uyulmamış olabilir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst düzey bir ÖSYM yetkilisi ise sınava yönelik sızdırma ve kopya şüphesinin bulunmadığını ancak ilk 90 dakikada sınavdan çıkılmaması kuralına aykırı olarak bazı kentlerde sınavdan çıkılmasına izin verilmiş olabileceğini kaydetti. Bazı kitapçıkların sınav bitmeden dışarıya çıkarılmasının söz konusu olabileceğini belirten yetkili, kitapçıkların tamamının ÖSYM'ye ulaştıktan sonra inceleneceğini bildirdi.


?KPSS soruları çalındı' iddiasına komplo yanıtı

Dün yapılan KPSS'de soruların sınav devam ederken internete sızdığı iddia edildi. İddiaları yalanlayan ÖSYM ?Adaylar hafızalarından yazmışlardır? açıklaması yaptı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU

2010'da yapılan KPSS sınavında soruların sızdırılması nedeniyle sarsılan ve sınavı iptal etmek zorunda kalan ÖSYM'nin dün gerçekleştirdiği KPSS'de de soruların henüz sınav devam ederken internete sızdığı iddia edildi. İddiaları yalanlayan ÖSYM'nin ?Adaylar hafızalarından yazmışlardır? açıklamasına karşılık, soruların internette servis edildiği saatler kafaları karıştırdı.

ÖSYM'nin gerçekleştirdiği KPSS'nin dün 09.30'da başlayan ve 12.30'a kadar süren ilk oturumunda Genel Yetenek, Genel Kültür ve Yabancı Dil sınavları yapıldı.

Bitmeden açıklandı

14.30'da başlayan Eğitim Bilimleri sınavı ise 150 dakika sürdü ve 17.00'de sona erdi. Sınav daha bitmeden, ikinci oturum sürerken, Dicle Haber Ajansı, 15.55'te soruların sızdırıldığı haberini yayına soktu. Haberde, İstanbul'daki dershanenin, soruları yandaşlarına bedava, dışarıya ise 21 bin TL karşılığında sattığı iddiasına yer verildi. Haberde, Genel Yetenek bölümünün Türkçe testinde yer aldığı iddia edilen 4 soru ile Eğitim Bilimleri sınavına ait olduğu öne sürülen 5 sorunun test şeklindeki görüntüsü de yer aldı. Sınavdan ilk 90 dakika ve son 15 dakika çıkılamıyorken, Eğitim Bilimleri Sınavı sorularının, sınav bitmeden 65 dakika önce yayınlanması soru işaretlerini artırdı.

Ajansın haberinden kısa süre sonra merkezi Ankara'da bulunan Beyaz Kalem Derneği Yayınları'nın internet sitesinde, 17.25'te PDF formatında hazırlanmış bir dosyada, Genel Kültür Sınavı'ndaki 57 sorunun yer aldığı, derneğin daha önce bu soruları deneme sınavı olarak dağıttığı iddiası twitter ve farklı internet sitelerinde ortaya atıldı. Derneğin sorumluları akşam saatlerine kadar sessizliğini korurken, memurlar.net sitesinde, derneğe ait olduğu öne sürülen açıklamalar yer aldı. Açıklamalarda, şöyle denildi:

?Yayınevimiz sınava giren öğrencilerin çıkmış KPSS sorularına toplu halde ulaşmaları için, sınava giren dershanemiz öğretmen ve öğrencileri aracılığıyla sınavdan sonra toplayıp beyazkalem yayınlarının sayfa şablonuna yerleştirmiştir. Art niyetli bazı kişilerin bu kitapçığı beyazkalem yayınlarının deneme kitapçığı olarak lanse etmeleri sonucu yayınevimiz hak etmediği bir durum içine girmiştir.?

İddialar asılsız

Akşam saatlerine kadar sessizliğini koruyan ÖSYM ise saat 20.30 sıralarında, iddiaların yalanladığı şu açıklamayı yaptı: ?Bazı internet sitelerinde sınav sorularına yönelik asılsız iddialar yer almaktadır. İddia edilen sorular incelendiğinde, kesinlikle ÖSYM'nin kullandığı görüntüde ve düzende olmadığı, imla kuralları, noktalama işaretleri, sorulardaki eksiklik vb. diğer detayların soruların, sınava giren aday/adayların hafızasında tutarak bazı yayın organlarına kasıtlı olarak servis ettiği, sonradan zihinde tamamlanmış sorulardan oluştuğu görülmüştür. Kaldı ki iddia edildiği gibi Eğitim Bilimleri Testinde Türkçe adlı bir bölüm bulunmamaktadır. Bu iddialara adaylar itibar etmemelidir.?

Üst düzey bir ÖSYM yetkilisi ise sınava yönelik sızdırma ve kopya şüphesinin bulunmadığını ancak ilk 90 dakikada sınavdan çıkılmaması kuralına aykırı olarak bazı kentlerde sınavdan çıkılmasına izin verilmiş olabileceğini kaydetti. Bazı kitapçıkların sınav bitmeden dışarıya çıkarılmasının söz konusu olabileceğini belirten yetkili, kitapçıkların tamamının ÖSYM'ye ulaştıktan sonra inceleneceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber