AİHM: Tahrik, polis şiddetinin gerekçesi olamaz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Fatih'te polisin Ahmet Koca'ya sokak ortasında uyguladığı şiddet tartışılırken AİHM'den önemli bir karar çıktı. AİHM, karakolda dayak yiyen Gökhan E.'nin açtığı davada Türkiye'yi 19 bin 500 euro para cezasına mahkum etti

İzmir'de yaşanan olay adım adım şöyle gelişti:

2002 yılında sarhoş olarak taksiye binen Gökhan E., araçta arkadaşıyla tartışınca karakolluk oldu. Burada yaşanan tartışma sonrası bir polisi iten Gökhan E. elleri kelepçeli ve gözleri bağlı olarak yarım saat dayak yedi.

Hastaneye kaldırılan Gökhan E.'nin sol kolunun kırıldığı ve vücudunun çeşitli yerlerinde yoğun darp izleri taşıdığı tespit edildi. 15 gün çalışamaz raporu aldı.

Gökhan E.'nin şikayeti üzerine başlayan yargı sürecinde önce polis memurları suçlu bulundu, cezalarında indirim uygulandı ve para cezasına çevrildi. Yargıtay'ın bozması sonucu ikinci kez görülen davada polisler üçer ay ay hapse mahkum edildi. Ancak 'tahrik unsuru nedeniyle hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Olayın peşini bırakmayan Gökhan E. davayı AİHM'e taşıdı. Sonunda AİHM, Türkiye'nin Gökhan E.'ye acı ve ıstıraba maruz bırakıldığı gerekçesiyle 19 bin 500 euro manevi tazminat, masraflar için ise bin euro ödenmesine karar verdi. AİHM kararında şu noktaların altını çizdi;

EZİYET, CEZASIZ KALMAMALI

- Fiziksel ve psikolojik eziyet hiçbir koşulda cezasız bırakılmamalı.

- Bir devlet görevlisinin işkence ve kötü muamele ile suçlanıyorsa yargılama boyunca görevden uzaklaştırılmalı.

- Davanın 6 yıl sürmesi çabukluk ilkesine ters. Tahrik, kötü muamelenin gerekçesi olamaz.

- Cezaların ertelenmesi, mahkumiyet hükümlerinin etkisiz kalmasına yol açar ve kabul edilemez ?tedbirler? kategorisine girer.

- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması sanıkların cezadan muaf tutulması ile sonuçlanmıştır.

- Hakimlerin, bu tür davranışların sonuçlarını aza indirmek için kendi takdir yetkilerini kullandıkları görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber