Araçlardaki yazıların kaza nedeni olduğu belirtildi

Adıyaman Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, araçlar üzerindeki dikkat çekici yazı ve şekillerin kaza nedeni olduğunu açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle uzun yol sürücülerinin araçların belli bölümlerine yazdıkları ilginç yazı, sembol ve şekillerin sürücünün duyguları ile ruhlarının dışa yansıması olduğunu belirten Nadir Telli, bu yazıların bazen duygusal, bazen düşündürücü ve bazen de hızı teşvik ettiğinden kazalara neden olduğunu vurguladı.

Telli, özellikle kamyon sürücülerinin kendi aralarında kullanmış olduğu bir 'kamyoncu edebiyatı' olarak da adlandırılan yazıların sürücülerin özlem, hasret ve hayallerinin dışa yansıması olduğunu söyledi. Telli, "Araçların karayoluna çıkış izni alırken, karayoluna uygunluğu ile üretimindeki orijinalliğini koruması yasal olarak zorunluluktur. Bu nedenle karayoluna çıkan her türlü aracın dış ve iç görünümünün orijinal haliyle bulundurulması yasal zorunluluk olup, araç üzerindeki her türlü yazı ve reklam amaçlı yazı, şekiller, trafik kuruluşunca kayıt altına alınması gerekmektedir. Araçlar üzerindeki her türlü görünürlüğü Bozan şekil, sembol ile yazılar, trafik güvenliğini tehlikeye attığından kaza sebebi de olabilmektedir. Bir araç diğerini takip ederken yazının muhteviyatı veya yansıması kaza nedeni olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Telli bu amaçla, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu kapsamında kamyon ve her türlü karayolu araçlarında izinsiz yazılara yönelik denetimleri trafik ekiplerince artırmış bulunmakta olduklarını kaydetti.

Uygunsuz yazılarla ilgili madde gereğince 72 TL para cezası uygulanacağına dikkat çeken Telli, "Bu yazı ve şekilleri izinsiz kullanan sürücüler ekiplerimiz tarafından geçici olarak men edilmektedir. İzinsiz yazı ve şekillerin sorumluluğu araç sahibine ait olmak üzere söktürülmektedir. Trafik ekiplerimiz tarafından yapılan her türlü trafik denetimlerinde, araçlar üzerinde manevi değeri olsa dahi izinsiz olarak bulundurulan şekil, sembol ve yazılar söktürülecek, bu konuda yasal işlemler yapabileceklerdir" dedi.

Telli, 1980'li yılların modası içerisinde yer alan kamyon, otobüs ve diğer araçların üzerinde bulundurulan her türlü izinsiz yazılara; "Tek Rakibim Türk Hava Yolları", "Aşıksan Vur Saza, Şoförsen Bas Gaza", "Geçme Palayı, Bulursun Belayı", "Babam Sağolsun", "Rampaların Ustasıyım, Gözlerinin Hastasıyım", "Yollar Gidişime, Kızlar Duruşuma Hasta" gibi yazıların örnek verilebileceğini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber