SBS'de şampiyonluk bekliyordu, sınavı iptal oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üç SBS'de de 500 tam puan alan adaylar birinci olamazken, satranç şampiyonluğu bir adaya birincilik getirdi. Diğer taraftan şampiyonluk bekleyen bir başka adayın ise sınav cevap kağıdı kaybolduğu için sınavı iptal oldu

SİBEL KAHRAMAN Milliyet

Başarı mı derece mi?

Türkiye onu SBS şampiyonu olarak tanıdı. Ancak diğer şampiyonlardan farklı olarak 500 tam puan değil, 507.424 puan alarak birincilik koltuğuna oturdu. Satrançta Avrupa 2'ncisi olması nedeniyle ek puan alan Nezihe Ezgi Menzi bir ilke imza atarken, yeni bir tartışmanın da kapılarını araladı. Akademik bilginin ölçüldüğü bir sınavda farklı alanlardaki başarılar etkili olmalı mı? Bir yanda 7 ve 8'nci sınıflarda tam puan 6'ncı sınıfta ise 491.697 puan aldığı halde satranç şampiyonluğunun getirdiği ek puanlarla birinci olan Menzi, diğer yanda tam puan aldıkları halde ikinciliği paylaşan 18 öğrenci.

- Bilfen Okulları Genel Koordinatörü Nurşen Kayatürk: ?SBS ve OYP sonuçlarının açıklandığında hepimizi şaşkına çeviren bir sonuçla karşılaştık. 3 yıl boyunca 6, 7 ve 8'nci sınıflarda girdikleri tüm sınavlarda tüm soruları doğru yapıp okullarındaki en yüksek başarıyı yakalayarak 500 tam puan alan 18 öğrencinin ikinciliği paylaştığını gördük. Bu büyük başarıyı yakalayan 18 öğrenci ikinciliği paylaşırken sadece 7 ve 8'nci sınıfta tam puan alan öğrencinin birinci olması çok şaşırtıcıydı. Bu büyük başarıyı yakaladıkları halde, 7 ve 8'nci sınıfta aldığı ek puanlarla bir öğrencinin birinci olması ne kadar doğru. Seviye belirleme sınavı kapsamında ölçülen akademik başarının, yarışmada elde edilen dereceye yenik düşürülmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı açıkca görülüyor.?

- Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Celep: ?Sınavın dışında başka bir alanda başarılı olan öğrenciye ek puan verilecekse bu ek puan aldığı alanda eğitim alacaksa olmalı. Eğer bu ek puan genel başarısına katılacaksa diğer öğrencilere haksızlık olur. ?

- Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş: ?Satranç becerisi çok yönlü düşünmeyi getirir. Düşünme, anlama, sorgulama gibi çok farklı alanlarda zihin becerisini geliştirir. Zihin becerisi de diğer derslere aktarıldığında öğrenci başarısını artırır. Başarı sadece satranç oynamakla olmaz ama öğrenci bu beceriyi diğer dallara aktarır. Bu da bizim desteklediğimiz bir şey. Ancak bunun için öğrenciye ek puan verilmez. Diğer öğrencilere haksızlık yapılmış olur.?

- Uğur Dershaneleri Genel Müdürü Alparslan Alemdar: ?Ülkemizde böyle başarılar gösteren kişilerin sayısı çok fazla değil. Bu gibi etkinlikleri teşvik etmek için ek puan verilmeli. Okul demek sınav demek değildir. Öğrencinin bir üst okula giderken sadece sınav başarısını ölçmek doğru değil. Türkiye genelinde yapılan yarışmalarda elde edilen, uluslararası yarışmada alınan bir sonuç var ortada. Burada bir kayırma yok. Çocuklarımızın çok yönlü olmasını sağlayan bir teşviktir bu.?

- Bahçeşehir Lisesi Müdürü Serpil Eren: ?Ek puan uygulamasına karşı değilim. Çocukların farklı alanlarda başarıları da değerlendirilmeli. Onere edici, yüreklendirici, cesaret veren bir olay. Aynı şey üniversite sınavında da yapılıyor. İlköğretim öğrencilerine neden yapılmasın??

Şampiyonluk bekliyordu, sınavı iptal oldu

2010 ve 2011 SBS'lerde 500 tam puan alarak dereceye giren Melike Şevval Çelik, yine 500 tam puanla alarak dereceye girmeyi beklerken, sınavının iptal olduğunu öğrenerek, şok geçirdi. Özel Çamlıca Bilfen Koleji öğrencisi olan Çelik, yaşadığı şoku üzerinden atamazken, ailesi durumun düzeltilmesi için hemen Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Yetkili mercilerden yapılan açıklamada aileye sınav cevap kâğıdının Bakanlığa ulaşmadığı, kayıp olduğu söylendi ve sorumlu kişilerle ilgili idari dava açarak haklarını arayabilecekleri belirtildi. Ancak yapılan araştırmalarda öğrencinin sınava katıldığına dair tutanakların yetkili makamlarda olduğu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı'na yazdılar

Melike Şevval Çelik'in ailesi ve okulu hatanın düzeltilmesi için yetkili makamlara müracaatlarını sürdürüyorlar. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı'na da bir mail gönderdiler. Mailde, yaşadıkları hayal kırıklığını şöyle dile getirdiler: ?Melike Şevval Çelik 2010 ve 2011 SBS'lerde tam puan alarak dereceye girmiştir. Bugün açıklanan SBS'de de tam puanla derece beklerken ekranda sınav sonucunun iptal olduğu yazıyor. MEB'i aradığımızda sınav cevap kâğıdının Bakanlığa ulaşmadığını, kayıp olduğunu söyleyerek, sorumlu kişilerle ilgili idari dava açarak hakkınızı arayın dediler.

Sadece Bakanlığa itiraz dilekçesine 10 günde cevap gelirken, idari davalarla sonucu bekleyene kadar iş işten geçmiş olacak. Geceli gündüzlü tam puan almak için çalışan öğrencinin hakkının karşılığı, sınav cevap kağıdının yetkili ve sorumlu kişilerce kaybedilmesi yüzünden yenmiş oluyor.?

MİNE ÖZDEMİR Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber