SBS'de satrançla gelen birincilik tartışılıyor

TED Mersin Özel İlköğretim Okulu öğrencisi Nezihe Ezgi'nin, uluslararası satranç turnuvasında ikinci olduğu için aldığı ek puanla 2012 Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP)'na göre birinciliğinin açıklanması, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç sene boyunca SBS'den 500 tam puan alan öğrencilerin ikinci sırada yer alması, ?öğrenciler mağdur mu edildi?' sorusunu da gündeme taşıdı. Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, uygulamasının ilköğretim mantığı içinde doğru, ancak SBS sonuçlarının açıklandığı gün için yanlış olduğunu söyledi. Bahçe, SBS sonuçlarına göre bir sıralama yapılacaksa, üç yıl boyunca 500 tam puan alan öğrencilerin de birinci olması gerektiğini belirtti. Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ise uygulamanın sınav yönergesinde yer aldığını hatırlatarak, "Aslında uygulama yanlış değil. Buradaki hata, öğrencilerin bu değişiklikten yeterince haberdar edilmemesi." diye konuştu.

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Bakanı Osman Bahçe, Cihan'a yaptığı açıklamada SBS sonuçlarına göre bir sıralama yapılacaksa, üç yıl boyunca 500 tam puan alan öğrencilerin de birinci olması gerektiğini söyledi. Bahçe, ?Üç yıl boyunca çok zor olan 500 tam puan almak için çocuklar çok çaba sarf ettiler. Bunun karşılığı olarak motive edilmeliydiler. Mesela, 18 öğrenci de birinci olarak ilan edilirdi. Diğer öğrencimiz satrançta aldığı başarının nimetini zaten yerleştirmede ek puan olarak görmüş olurdu. Çünkü onlar da birinciliği en az diğer öğrenci kadar hak etmiştir.? dedi.

"UYGULAMA İLKÖĞRETİM MANTIĞI İÇİNDE DOĞRU ANCAK SBS SONUÇLARININ İLAN EDİLDİĞİ GÜN İÇİN YANLIŞ"

Uygulamanın ilköğretim mantığı içinde doğru ancak SBS sonuçlarının ilan edildiği gün için yanlış olduğunu vurgulayan Bahçe, şöyle devam etti: ?SBS çocukların bilgilerini ölçen bir sınav. Satranç gibi beceri gerektiren bir uğraşı, bilgi gerektiren SBS sıralamasında dikkate almak bizce yanlış. Genel değerlendirmede demiyorum ama SBS mantığında, becerinin dikkate alınması için uygun ortam yok. Sorduğunuz 100 soru beli. Bunun içinde, bereci ve beceriyi çağrıştıran herhangi bir şey yok. O 100 soruyu ben tam yapmışım, siz de yapmışsınız. Ama benim o yüz soru ile alakalı olmayan bir başarımdan dolayı siz gölgede kalıyorsunuz Uygulama ilköğretim mantığı açısından doğru ama SBS sonuçlarının ilan edildiği gün için yanlış.?

"BURADAKİ HATA ÖĞRENCİLERİN BU DEĞİŞİKLİKTEN YETERİNCE HABERDAR EDİLMEMESİ"

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ise, uluslararası yarışma ve sınavlarda Türkiye'yi temsil hakkı kazanmış öğrencilere yönelik ek puan uygulamasının, 2011 yılında yayınlanan sınav yönergesinde de yer aldığını hatırlattı. Özer, ?Ben bu yönergenin doğru olduğunu düşünüyorum. Tartışmaların nedeni, bu yönergenin vatandaşın bilmemesinden kaynaklanıyor. Bu akademik başarıları ölçen bir sınav gibi gözüküyor ama Bakanlık belli ki iğer alanları da dikkate alarak bir seviye belirlemesi yapmış.? dedi.

Sadece sorularla değil, diğer alanlardaki başarıların da puana dönüştürüldüğü bir sistemi savunduklarını hatırlatan Özer, ?Burada buna yer verilmiş. Ama bu yönerge daha önce halka daha iyi tanıtılsaydı, bu tür şeylere teşvik edilseydi daha sağlıklı olurdu.? şeklinde konuştu.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı E-Başvuru Kılavuzun'da ek puan, uluslararası yarışma ve sınavlarda Türkiye'yi temsil hakkı kazanmış olduğunu belgeleyen öğrencilere katıldıkları yıl için sınıf puanlarına belirlenen oranda verilecek puan olarak tanımlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojjk Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bakanlığın işbirliği yaptığı diğer Bakanlıkların katıldığı uluslar arası sınavlarda Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yıl için sınav puanlarına, belirlenen oranda ek puan veriliyor. Olimpiyat, sınav ve yarışmalara katıldıkları yıla ait sınıf puanının altın madalya alan veya birinci olan öğrenci için yüzde 4'ü, gümüş madalya alan veya ikinci olan öğrenci için yüzde 3'ü, bronz madalya alan veya üçüncü olan öğrenci yüzde 2'si, katılanlar için ise yüzde 1'i o yıla ait sınıf puanına ekleniyor. Ek puanlı sınıf puanı ile 500 puan üst sınırı aşılabiliyor.

Öğrenim gördüğü yıl içinde birden fazla uluslar arası sınav ve yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencinin almış olduğu en yüksek derece, sınıf puanının hesaplanmasında dikkate alınıyor. Ekip ya da takım olarak yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan sınıf puanlarına ilave ediliyor. Bu haktan derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber