Köylü kadınlar bin 500 yıllık geleneği yaşatıyor

Bin 500 yıllık gelenek olan ipekböcekçiliğinin Antalya'nın Alanya ilçesinde yeniden canlanması için "İpeksi Dokunuşlar" projesi hazırlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bünyesindeki İpekböcekçiliğini Yaşatma Grubu'nun bu projesiyle kadınlara yönelik olarak, ipekböceği kozasından çiçek ve hediyelik eşya yapma kursu açıldı. Sapadere köyündeki kursa, ilçe merkezi ve köyden 35 kadın katılıyor. Projeye, Ulusal Ajans'tan 5 bin euro destek alındı.

Geçen ay başlayan ve eğitmen Refika Toklu tarafından verilen kurs, bir ay daha sürecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Umut Olgun, Alanya'nın ipekböceği kozası üretiminde Diyarbakır'dan sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Bu yıl şu ana kadar 25 bin kg. koza üretildiğini belirten Olgun, bakanlığın üreticileri 500 bin lira destek vereceğini söyledi. Amaçlarının hem ipekböceği kozası üretimini desteklemek hem de üreticiye girdi sağlamak olduğunu dile getiren İlçe Müdürü Olgun, Kozabirlik'te satılarak, üretimin yoğun olduğu Sapadere ve civar köylere gelir sağlandığını belirtti. Kozaları satmakla yetinmediklerini ifade eden Umut Olgun, Sapadere'de görevli tarım danışmanı Hüsnü Burak Uysal'ın hazırladığı proje kapsamında, kozalardan hem hediyelik eşya hem de çiçek yapmak için kurs açtıklarını vurguladı. Olgun, ?Alanya'da gelenek olan çiçek ve hediyelik eşya yapımını, 33 kadın kursiyere öğretiyoruz. İki aylık kurs sonunda hediyelik eşya yaparak kendilerine gelir sağlayacak." dedi.

Kursa başlarken üretim yapabileceklerini hayal bile edemediklerini söyleyen Sümeyra Gökçe ise, ?İpekböceği kozasını, çok zor aşamalardan geçirerek kendimiz üretiyoruz. İyi ki bize böyle bir imkan sağladılar. Hepimize gelir desteği oldu.? şeklinde konuştu. Köy kadınlarının meslek edindiğini belirten Yasemin Özsoy da kozadan ürettikleri çiçek ve hediyelik eşyaları satarak aile bütçesine katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Eğitmen Refika Toklu ise kozadan çiçek yapımına hobi olarak başladığını belirterek şunları söyledi: "Atalarımın yaptığı ancak torunlarının unuttuğu bu el sanatını geliştirdim. Şimdi kurs veriyorum. İpekböceği kozasını, pek çok aşamadan geçtikten sonra çiçek haline getiriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber