Kavurucu sıcaklar su satışlarını patlattı, fabrikalar üç vardiya çalışıyor

Hava sıcaklığının yer yer 40 derecelere kadar yükselmesi su satışlarını adeta patlattı. Su üreticileri talebe yetişmek için çalışma saatlerini 3 vardiyaya çıkardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2012 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt içi ve dışına su dağıtımı yapan Sırmagrup Yönetim Kurulu Başkanı Davut Dişli, ambalajlı su satışının 2012 yılının ilk altı ayında ciddi bir artış gösterdiğini söyledi. Geçen yılın aynı döneminde 195 milyon litre pet su satışı yaptıklarını belirten Dişli, bu yıl ise satışın 248 milyon litreye ulaştığını kaydetti. Damacana su satışlarının da geçen yılın aynı dönemine göre 113 milyon litreden 132 milyon litreye çıktığını ifade etti.

Sıcakların artmasıyla birlikte satışların daha da yükselmesini beklediklerini dile getiren Dişli, firma olarak 35 ülkeye ihracat yaptıklarına dikkat çekti. 2012 yılında ihracat yapılan ülke sayısını 50'ye çıkartmak istediklerini belirten Dişli, dış pazardan ciddi talep aldıklarını kaydetti. Ortadoğu'da Dubai, Kuzey ırak, Suudi Arabistan, Kuzey Afrika'nın ihracatta en güçlü oldukları ülkeler olduğunu vurgulayan Dişli, Çin ve Güney Kore'ye kısa sürede ihracat başlatacaklarını söyledi.

RAMAZAN'DA SATIŞLAR DAHA DA YÜKSELECEK

Korusu Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Topçu, sıcakların etkisiyle satışların zirve yaptığını söyledi. Artan talebe yetişebilmek için tam kapasite ile çalıştıklarını ifade eden Topçu, Ramazan ayında satışların daha da yükseleceğini dile getirdi. Önceki yıllara göre çok daha fazla su tüketildiğini anlatan Topçu, buna karşın karlılığın düştüğünü savundu. Sektörde rekabetin yaygınlaştığını vurgulayan Topçu, kapasite artırımına gitmeleri gerektiğini ancak karlılığın düşük olması nedeniyle bunu yapamadıklarını kaydetti.

Yüzde 100 kapasite ile çalıştıklarını söyleyen Özkaynak Su Genel Müdürü Seyfullah Koçyiğit, satışların yüz güldürdüğünü vurguladı. Aroma Doğal Kaynak Suyu Satış Müdürü Hasan Uysal da, aşırı sıcakların satışlarını olumlu yönde etkilediğini belirtti. Geçen yılın aynı ayına göre satışların yüzde 28 arttığını ifade eden Uysal, artışın devam edeceğine inandıklarını dile getirdi. Uysal, "Her yıl satışların pik yaptığı yaz aylarında oluşacak talebi karşılamak için yeterli kapasitemiz mevcut olup, bunun haricinde yaz sezonu öncesi kapalı alanlara su stoku da yapılmaktadır." dedi.

Burç Su'yun sahibi Abdurezzak Taşdönderen ise aşırı talebin vardiya sayısını 3'e çıkarttığını belirtti. Geçen seneye göre haziran ayında satışların 3 kat arttığını dile getiren Taşdönderen, şu bilgileri verdi: "Kışın soğuklar nedeniyle ciddi kayıplar yaşamıştık. Havaların uzun süre de soğuk gitmesi bizi olumsuz etkiledi. Ancak Haziran ayı bizi kurtardı. Kayıplarımızı kısa sürede telafi ettik. Sezon girdi artık, bundan sonra ekim ayına kadar üç vardiya çalışacağız. Su yetiştirmeye çalışıyoruz. Geçen sene haziran ayı böyle değildi. Bu sene iyi oldu."

AMBALAJLI SU İHRACATI 20 MİLYON DOLARI BULDU

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) verilerine göre Türkiye'de ambalajlı su sektörü 2007 yılında 8,1 milyar litre seviyesine çıktı. Su satışı 2008 yılında yüzde 7 büyüme göstererek 8,7 milyar litreye ulaştı. 2009'da yüzde 3 büyüme ile 9 milyar litre, 2010 yılında yüzde 6 büyüme gösterip 9.5 milyar litreye çıktı. 2011 yılında ise yüzde 4.2 büyüyerek 9.9 milyar litre seviyesine çıkan sektörün bu yıl da yüzde 4 oranında büyümesi hedefleniyor. 2012 yılında Türkiye'de su pazarı hacminin yaklaşık 10,3 milyar litreye ulaşması ve sektördeki toplam cironun yaklaşık 3,6 milyar TL'yi bulması bekleniyor.

Ambalajlı su ihracatı da her geçen yıl artış gösteriyor. TÜİK verilerine göre 2008 yılında toplam ihraç edilen ambalajlı su 103 bin ton ve toplam ciro ise 19 milyon dolar seviyesindeydi. 2009 yılında ihraç miktarı 123 bin tona ciro ise 19 milyon 663 bin dolar seviyesine çıktı. İhracat bir sonraki yıl 128 bin tona ciro da 20 milyon doların üstüne çıktı. Geçtiğimiz yıl ise 148 bin ton ambalajlı su ihraç edilen ülkemizde toplam ciro 25 milyon 460 bin dolar seviyene ulaştı.

Türkiye'de kişi başı su tüketimi de hızla artıyor. 2009 yılında 124 litre olan yıllık kişi başına su tüketimi sonraki yıl 128 litreye, geçtiğimiz yıl ise 133 litreye çıktı. Bu rakamın 2012 yılında 138 litreye çıkacağı tahmin ediliyor. Kişi başı tüketim oranı 189 litre olan İtalya, 165 litre olan Almanya, 123 litre olan İspanya ve 120 litre olan Belçika gibi AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin AB'deki tüketim seviyelerine yaklaştığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber