Milletvekili, Yargıtay üyeleri, emekli asker ve bürokratlar birlikte dolandırıldı

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amerikan tarzı villa sahibi olmak için kooperatif kuran milletvekilleri, köylüden metrekaresi 3'e alınan arazi için üst birliğe 8 milyon lira ödedi. Üstüne bir de arazinin "tarla" olduğu ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın üyelik başvurusunda bulunduğu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz'ın da üyeleri arasında bulunduğu kooperatifin bağlı bulunduğu üst birlik, 65'e yakın üye kooperatifini dolandırmaktan soruşturma altına alındı. Üst birliğin vekilleri, hem "kazıkladığı" hem de "kandırdığı" iddia ediliyor.

ÜYELER HEP KELLİ FELLİ
Vekillerin "stil sahibi bir villa" sahibi olma hayali yaklaşık üç yıl önce başladı. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile Yozgat Milletvekili Emin Koç, Ankara'nın Susuz ve Karacakaya köylerinde alınacak arazi üstüne Amerikan tarzı villalar yapılması için, "S.S. Çiftlikevleri Konut Yapı Kooperatifi" adıyla bir kooperatif kurdu. 100 milletvekili, Yargıtay üyeleri, emekli asker ve bürokratların yer aldığı kooperatifin başkanlığını Öğüt yaparken saymanlığını Koç yürüttü. Toplam 200 üyesi bulunan kooperatif bu amaçla bağlı bulunduğu Uludoğanlar Yapı Kooperatifi'nden 1 trilyon 300 milyar Türk lirası ödeyerek 500 dönümlük arazialdı. Yoğun talep üzerine Başkan Öğüt, arsa paylarının arttırılması için bir kez daha üst birliğe başvurdu. Ancak tam da bu dönemde üst birliğin, vekillerin kooperatifine satmak için köylüden aldığı arazinin metrekaresine üç milyon lira ödediği, vekillerden ise metrekare başına 8 milyon lira aldığı iddiası gündeme geldi. Olay kooperatife üye olan bir AKP milletvekilinin durumu fark edip, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurmasıyla ortaya çıktı.

KÖYLÜ DE KANDIRILMIŞ
İddiaya gore Sanayi Bakanlığı müfettişleri üst birliğin hesaplarında inceleme başlattı ve köylülere verilen makbuzlarla kooperatife yansıtılan arsa maliyetleri arasında tutarsızlık olduğunu ortaya çıkardı. Müfettişler ayrıca köylülere verilen makbuzların kooperatif kanununa göre yasal anlamda ödeme sayılmayacağını da belirlediler. Müfettişler olayda zimmet, irtikap ve nitelikli dolandırıcılık bulunduğuna yönelik iddiaların yer aldığı kalın bir dosya hazırlayarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundular.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber