Göçük felaketi için 17 ay sonra kamu davası açıldı

Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011'in şubat ayında meydana gelen 2 ayrı göçük olayıyla ilgili kamu davası açtı. Göçük olaylarında, toplam 11 işçi hayatını kaybetmiş, 9 işçinin ise cenazesine ulaşılamamıştı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aradan geçen 17 aylık süre sonunda toplam 11 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili iddianameler tamamlandı ve kamu davası açıldı. Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı ve Afşin Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili 9'u özel şirketten ve 14'ü resmi görevli olmak üzere, toplam 23 kişi hakkında iddianame hazırladı.

Toplamda 37 klasörlük iddianamede bir de ilginç olay yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kendi personeli ile ilgili davaya izin vermedi. Ancak savcılık, soruşturma kapsamında belirlenen yetkililerin takip altında olacağını bildirdi. Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"06/02/2011 tarihinde Afşin ilçesi Çöllolar Kömür sahasında meydana gelen ve bir kişinin ölümü ile sonuçlanan yine aynı kömür sahasında 10/02/2011 tarihinde meydana gelen ve on kişinin ölümü ile sonuçlanan göçük olaylarına ilişkin olarak Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlanmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımızca Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'ne hitaben düzenlenen 72 sahifeden oluşan iddianame ve ekindeki 37 klasörden ibaret soruşturma evrakı bugün itibariyle Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'ne tevdi edilerek kamu davası açılmıştır. Düzenlenen iddianame ile Park Teknik A.Ş yetkilisi olan dokuz şüpheli ve Elektrik Üretim A.Ş Kontrol Teşkilatı'nda görev yapan ondört şüphelinin Türk Ceza Kanunu'nun 'Bilinçli Taksirle Birden Çok Kimsenin Ölümüne Sebebiyet Vermek' suçunu düzenleyen 85/2, 22/3 maddeleri gereğince cezalandırıllmaları istenilmiştir. Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianame kabul edildiği takdirde yargılamaya başlanılacaktır."

Soruşturma esnasında, ayrıca, Elektrik Üretim A.Ş'nin bir kısım üst düzey yöneticilerinin göçük olaylarında kusurları olduğu iddiası ile haklarında işlem yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bu şahısların kamu görevlisi olmaları ve 4483 sayılı yasa gereğince farklı bir soruşturma usulüne tabi olmaları nedeniyle haklarındaki soruşturma evrakı soruşturmanın sürüncemede kalmaması bakımından ana soruşturmadan ayrılmış ve izin için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderilmiştir. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca soruşturma izni verilmemesi üzerine Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bu karara karşı Danıştay Başkanlığı nezdinde itiraz edilmiştir. İtiraz sonucunda soruşturma izni verildiği takdirde bu şahıslar hakkında da soruşturmaya devam olunacaktır." bilgisine yer verildi.

Göçükte, toprak altında kalan 9 kişi Adnan Demir, Aydoğan Polat, Cuma Yıldırım, Halil Tatlı, Kemal Elmas, Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Nail Yılmaz ve Turhan Gökhan'ın cenazesine ulaşılamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber