Anayasa yaşayan dille yazılmalıdır

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mevcut anayasanın dilini eleştiren ve en önemli problemlerinden birinin 'anlaşılmaz' olmasını gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, "Anayasa'yı şu andaki şekliyle Türkçe dil denetimine tabi tuttuğumuzda yüzde 30 küçülür ve daha anlaşılır hale gelir" dedi

FAZLI ŞAHAN

"F" klavye mücadelesi ile dikkatleri üzerine çeken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, mevcut anayasanın dilini eleştirdi ve yeni anayasa hazırlanırken, yaşayan dilin kullanılması gerektiğini söyledi. Mevcut anayasanın dilini eleştiren Erdem, "Yani Anayasa'yı şu andaki şekliyle Türkçe dil denetimine tabi tuttuğumuzda yüzde 30 küçülür ve daha anlaşılır hale gelir" dedi. Anayasanın önemli problemlerinden bir tanesinin "anlaşılmaz" olduğunu söyleyen Erdem, milletvekili yeminini örnek gösterdi. Erdem, "Anayasa'daki yemin metnini doğru okuyan, teklemeden okuyan bir babayiğit görmedim. Çünkü metin Türkçe açısından özürlü" diye konuştu. Erdem, "Anayasa'ya bağlı kalacağıma yemin ederim ya da söz veririm" bile yeterli. And içerim diyor. Toplumda andın karşılığı var mı? And ederim diye yemini pekiştirmek için bir söz duydunuz mu? Anayasa yaşayan dille olmalı. İnanıyorum ki bu noktada Cemil Çiçek Bey duyarlı, komisyonda bulunan arkadaşlar da duyarlı" dedi.

TÜRKÇE CEZALANDIRILIYOR

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı da olan ve "F" klavye mücadelesi ile bilinen Erdem, ses getirecek önerilerde bulundu. "Bir millet kendi diline saygı göstermeli" diyen Erdem, Türkiye'de Türkçenin cezalandırılmamasını ifade etti. "Bugüne kadar Türkiye'de ne yazık ki Türkçe cezalandırıldı" diyen Erdem şu örnekleri verdi: Türkiye'de eğer İngilizce bir mesaj gönderiyorsanız, birim fiyatı 1 TL ise Türkçe gönderirken 2 lira 25 kuruştu. Bu Türkçenin cezalandırılması değil midir? Şimdi bilgisayar üzerinde bir sürü İngilizce kelimeler var. Burada onu karşılayacak Türkçe kelimeler yok mu? İleri, geri gibi, başlat, sonlandır, aşağı, yukarı gibi. Şimdi siz onu oraya koymazsanız cezalandırıyorsunuz demektir.

GÖSTERGELER DE TÜRKÇE OLSUN

Bu noktada çalışmalarımız var. Ben yakinen ilgileniyorum. Bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye'de satılacak telefon, bilgisayar türü cihazlarda klavye F olsun, bir de Türkçe olsun. Yazılımlar Türkçe olsun. Bu noktada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Beyde aynı düşünüyor. Otomobiller de gündeme geldi. Bugün Türkiye'de piyasası olan, müşterisi olan kim mal satıyorsa o ülkenin dilinde üretme şansı var. Göstergeler de Türkçe olsun. Zor bir şey değil ki. Bunu yapmak kendimize saygının gereğidir. Birtakım çalışmalar var. Karar noktasına gelmiş değil, alt çalışmalarını yapıyoruz. Karar zamanına gelince karar mekanizmalarına da gelir ve karar alınır. Bunlar olabilecek şeyler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber