Böbrek taşı ameliyat olanlar 24 saat sonra ayağa kalkıyor

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde böbrek taşı ameliyatlarında kullanılan "perkutan nefrolitotomi" yöntemiyle hastalar, 24 saat sonra ayağa kalkıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En çok 15 gün içinde de işlerine dönebiliyor.

BAÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Cem Güler ve Yrd. Doç. Dr. Erhan Sarı, perkutan nefrolitotomi yönteminin böbrek taşı ameliyatlarında kullanılmaya başladığını söyledi. Balıkesir'deki hastanelerde düzenli ve sürekli kullanan tek merkezin kendi hastaneleri olduğunu belirten Prof. Dr. Güler, açık cerrahi yöntemlerine göre birçok avantaj taşıdığını kaydetti. Gebelik ve kanama problemi olanlar dışında bütün hastalara ve hemen hemen bütün taş türlerinde uygulanabildiğini belirterek, "Hastanın nekahet dönemi çok kısa. Ameliyat yapıldıktan 24 saat sonra hasta ayağa kalkar, dolaşır ve bir gün sonra da evine gidebilir. İyileşme süresi 10 ile 15 gün arasında değişir." dedi.

Sırt bölgesinde açılan 1 santimetrelik kesiden böbrek içine özel bir endoskop yerleştirildiğini anlatan Cem Güler lazer, ultrason, elektrohidrolik gibi değişik enerji kaynakları kullanılarak taşların parçalandığını vurguladı. Taşların bir boru içinden dışarıya alındığını ifade ederek, amaçlarının hastayı tamamen taşsız bırakmak olduğuna dikkat çekti. Yöntemin yüzde 85 ile 100 oranında başarı sağladığını söyleyen Prof. Dr. Güler, uygulama için hiçbir ek ücret talep edilmediğini sözlerine ekledi.

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ

Açık böbrek taşı ameliyatıyla karşılaştırıldığında oldukça kısa sürede tamamlanır. Ameliyat sırasında taşı temizlemek için pnömotik litotripsi ve lazer litotripsi kullanılır. Bu teknolojiler yardımıyla bütün böbreği kaplayan ve büyük hacimli taşlara da müdahale edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber