Pazar yerlerinde yeni düzenleme yürürlüğe girdi

Pazar yerlerinde, pazarcı ve üretici satış yerleri, zabıta bürosu, çöp toplama yeri, elektronik tartılar, hoparlör sistemi, aydınlatma sistemi, güvenlik kamerası, tuvalet bulundurulması zorunlu hale getirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kütahya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, pazar yerlerinin işleyişiyle ilgili yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin amaçları, "semt ve üretici pazarlarını modern bir yapıya kavuşturmak, bu yerlerde sebze ve meyveler ile belediyece müsaade edilen diğer gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasını temin etmek, tüketicilerin hak ve menfaatlerini korumak ve üreticiler ile pazarcıların faaliyetlerini düzenlemek" olarak açıklandı.

Düzenlemeyle pazar yerlerine getirilen yenilikler şöyle:

"Pazar yerlerinde pazarcı ve üretici satış yerleri, zabıta bürosu, çöp toplama yeri, elektronik tartılar, hoparlör sistemi, aydınlatma sistemi, güvenlik kamerası, tuvalet bulundurulması zorunlu hale getirildi. Belediyece tahsis sahipleri ile bunların çalıştırdıkları kişilere kimlik kartı verilecek. Bu kişilerin, verilen kimlik kartlarını yakalarına takma zorunluluğu bulunuyor. Pazarcılar, mevsim şartlarına uygun olarak özellikleri ilgili meslek kuruluşunun görüşü alınarak belediyelerce belirlenen kıyafeti giymek zorunda olacak.

Pazar yerinde faaliyet gösterenler, mesleki bilgi ve deneyimlerini artırmak ve ilgili mevzuatta yer alan hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla eğitime tabi tutulacak. Tüketicilerin pazar yerlerine kolaylıkla ulaşabilmeleri için belediye veya ilgili meslek kuruluşu tarafından ücretsiz servis hizmeti verilebilmesi gündeme gelecek."

-Satışa sunulan ürünlerin "künye"si olacak-

Satış yerleri kullanılırken uyulması gereken zorunluluklar da "tanıtım levhasının, satış yerinin herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerine yerleştirilmesi, satış yerinde, belediyeden izin alınmaksızın değişiklikler veya bu yere ilaveler yapılamaması, atık malzemelerin belirlenen şekilde veya alanlarda toplanması ve satış yerinin temiz tutulması, satış yeri dışında ya da buralardaki geçiş yollarında mal teşhiri ve satışı yapılamaması, buralarda mal veya boş kap bulundurulamaması, belediyelerce belirlenen saatler dışında mal getirilememesi, yükleme ve boşaltma yapılamaması, araç bulundurulamaması" olarak sıralandı.

Önemli bir düzenlemeyle satılan ürünler üzerinde sebze ve meyvelerin üretim yeri, cinsi, miktarı, hangi üretici veya işletmeye ait olduğu, varsa sertifika bilgileri ve bakanlıkça uygun görülen diğer hususları içeren ve sistem üzerinden basılan "künye" olarak adlandırılacak belge veya barkodlu etiketin bulundurulması zorunlu hale getirildi.

Muhabir: Sedat Gök

Yayıncı: Deniz Açık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber