Demirköy'deki top dökümhanesinde kazı çalışmaları sürüyor

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin üretildiği Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki dökümhanede bu yılki kazı çalışmaları sürüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 08:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, yaptığı kazı çalışmalarının 57 kişilik ekiple bu ay başında başladığını bildirdi.

Kazı çalışmalarını 4 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Metin, "Osmanlı döneminde, bir devlet işletmesi olarak çalışan ve döneminin en ileri teknolojisine sahip olduğu anlaşılan Fatih Dökümhanesi, 20. yüzyılın başlarına kadar aralıksız hizmet vermiştir. 1950'li yıllara kadar çoğu birimleri ile ayakta olduğu bilinen ve kısa zamanda ciddi bir tahribata uğradığı anlaşılan Fatih Dökümhanesi, temel, duvar seviyesinde de olsa günümüze ulaşmış önemli Osmanlı demir sanayi tesislerinden birisidir. Demirköy'ün adıyla özdeşleşen Dökümhane'nin Osmanlı tarihindeki itibarını iade etmek adına kültür ve turizme kazandırılması gerekmektedir" bilgilerini verdi.

Muhabir: Salim Tiran / Salih Baran

Yayıncı: Neşat Ergül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber