Oruç tutarken sağlıklı ve zihinde kalmak için sahura kalkın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 11:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ramazan'da, kış aylarında yaklaşık 12 saat, yaz aylarında ise 16 saati bulan açlık ve susuzluk hali sahura da kalkılmadığı takdirde yaklaşık 18?20 saate kadar çıkıyor. Açlık ve susuzluk süresinin bu kadar uzun olması metabolizmayı yavaşlatıyor, vücudun normalden daha az enerji harcamasına neden oluyor. Bu nedenle oruç tutarken mutlaka sahura kalkılması sağlıklı ve zihinde kalınmasına katkı sağlıyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hümeyra Taşçıoğlu, bu dönemde uzun süren açlığın, metabolizmanın çalışma hızının düşmesine ve vücudun bütün harcamalarını azaltıp enerjiyi tasarruflu kullanmasına neden olduğunu söyledi. Taşçıoğlu, Ramazan ayında vücudun çalışma hızının diğer aylara göre yaklaşık yüzde 40'a kadar düştüğünü ifade etti.

Taşçıoğlu, Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı ve zinde kalmak için şu önerilerde bulundu: ?Bu dönemde metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmeleri ve yalnızca iftarda bir şeyler tüketmeleri yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak bir sonraki öğünde alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Vücut yeterince besin alamadığı durumlarda az ile yetinmeye başlamakta, biraz olsun fazla yenildiği takdirde ise depolama yoluna başvurmaktadır. Bu durum ise kilo artışına sebep olur. Bu sebeple Ramazan ayında yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenlerin ve öğün sayısını bir öğüne indirenlerin kilo almaları kaçınılmaz hale gelir.?

"İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN"

Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, oruç tutarken açlıktan fazla etkilenmemek için günün büyük bir kısmını uykuda geçirme ve hareketlerini azaltmanın yapılan büyük hatalardan biri olduğunu ifade etti. Taşçıoğlu, bu durumun yavaşlayan metabolizmayı daha da yavaşlatacağı için Ramazan ayında her gün hafif bir fiziksel aktivitenin (yürüyüş, bisiklet gibi sportif etkinlik) mutlaka düzenli olarak yapılmasını istedi. Fiziksel aktivitenin metabolizmadaki yavaşlığı dengelemede, vücut yağlanmasının önlenmesinde ve kan şekeri dengesini sağlamada en önemli yardımcılardan olduğunu ve vücudu dinç tuttuğunu aktaran Taşçıoğlu, iftardan 1,5 ? 2 saat sonra ortalama 45 dakika süren hafif tempolu bir yürüyüşün, bireylerin formda ve sağlıklı kalmasını sağlamada yeterli olacağına işaret etti.

"Ramazan dolayısıyla azalan ana öğün sayımızı sahura da kalkmayarak 1 öğüne düşürürsek hem zaten uzun olan açlık süremizi daha da uzatmış olacağız hem de açlık kan şekerimizin gün içerisinde daha erken saatlerde düşmesine neden olacağız." uyarısını yapan Taşçıoğlu, bu durumda çalışırken verimin düşmesi, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, uykuya eğilim, konsantrasyon bozukluğu, dikkatsizlik, dalgınlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalındığını anlattı. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılması gerektiğini dile getiren Taşçıoğlu, sahurun sadece su içerek ya da yatmadan önce yemek yiyerek geçiştirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber