Antalya L Tipi Cezaevi'nde mahkumlara kötü muamele yapıldığı iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şubesince L Tipi Cezaevi'nde siyasi mahkumlara kötü muamele yapıldığı iddiasıyla hazırlanan rapor, kamuoyuyla paylaşıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz, yönetim kurulu üyeleri ile Antalya Barosu'nda yaptığı toplantıda Antalya L Tipi Cezaevi'ndeki siyasi mahkumlara yönelik kötü muamele yapıldığı şikayetleri üzerine çalışma başlattıklarını söyledi.

Gerekli makamlardan izin alınmasının ardından 3 kişilik gözlem heyeti oluşturduklarını anlatan Gürgöz, 28 Haziran'da siyasi tutuklu ve hükümlülerin durumlarını yerinde incelemek için cezavine inceleme ve gözlem ziyaretinde bulunduklarını kaydetti.

Ziyarette cezaevi infaz koruma memurlarınca kötü muameleye maruz kaldığı iddia edilen 20 mahkumla görüştüklerini ifade eden Gürgöz, bu kapsamda 11 sayfalık rapor hazırladıklarını anlattı.

Raporda cezaevinin fiziki, gözlem ve sınıflandırma koşulları, sayım, cezaevi yönetimine erişim, tutuklu ve hükümlülerin cezaevi görevlileri ve dış dünya ile ilişkileri, sosyal etkinlikler ve sağlık hizmetlerine erişim gibi konuların incelendiğini belirten Gürgöz, cezaevinde bazı sıkıntıların yaşandığını tespit ettiklerini öne sürdü.

Yapılan değerlendirmelerin ardından cezaevinde yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik çözüm önerileri belirlediklerini aktaran Gürgöz, önerileri şu şekilde sıraladı:

''Askeri kurallar dayatılarak sayım alma uygulamasına son verilmeli. Cezaevi persoenli ile tutuklu ve hükümlülerin arasında gereksiz gerilimler doğmasına neden olan uygulamalara son verilmelidir. Tutuklu ve hükümlüler şikayetlerini kurum müdürüne her gün iletebilmelidir. Tutuklu ve hükümlülerin kendi aralarında sosyal temas kurmasına izin verilmelidir. Tutuklu ve hükümlülere yönelik sosyal faaliyetler düzenlenmelidir. Tutuklu ve hükümlüler talep ettikleri her zaman sağlık hizmetinden geciktirilmeden faydalanmalıdır.''

Gürgöz, Antalya L Tipi Cezaevi'nde uygulandığı öne sürülen kötü muamelelerin biran önce sonlandırılması gerektiğini, aksi taktirde Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan olaylarının bir benzerinin yaşanacağını vurguladı.

Gürgöz, hazırladıkları raporu ilgili makamlara göndereceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Murat Yolcu / Güç Gönel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber