Bitmeyen kavga

"140 yıldır biz kullanıyoruz,fatura ödemeyiz"

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Balaban Köyü'nde, köylülerin 140 yıldan beri içme ve kullanma suyu olarak yararlandığı, kendi imkanlarıyla evlerine kadar getirttiği kaynak suyu, Büyükşehir belediyesi ile köylüler arasında kavga çıkarttı. Belediye, Büyükşehir yasasına dayanarak bu suyun kullanma hakkının belediyeye ait olduğunu ve köylülerin fatura bedeli ödemek zorunda olduğunu belirterek her eve su faturası gönderirken, köylüler ise "Bu suyu köye biz kendi imkanlarımızla getirttik. Para da ödemeyiz" diyerek faturaları ödemeyip protesu başlattı.

Kartepe İlçesi'nin Samanlı Dağları eteğinde kurulu bulunan Balaban Köyü'nde, ünlü Kartepe'den gelen kaynak suyunu 140 yıldan bu yana köy halkı kullanıyor. Köylüler, büyükşehir de olmadan kendi imkanlarıyla bu kaynak suyunu çeşmelerle evlerine kadar getirtti, tüm masraflarını da köylüler kendileri karşıladı.

Ancak Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından itibaren bu suyun Büyükşehir yasası gereği kullanım hakkının belediyeye ait olduğunu belirterek, belediyeye bağlı şirket olan İsmit Su İşletmesi'ne (İSU) fatura ödenmesi için bildirimlerde bulunmaya başlandı. Köylüler tüm ısrarlara rağmen İSU ekiplerinin takmak istediği su sayaçlarını kabul etmedi.

Köyyüler ile belediye arasındaki bu mücadele devem aderken, bu kez İSU, ayrıca doğalgaz aboneliği bulunan köylülere su faturası da göndermeye başladı. Köylüler ise abone olmadıkları için bu faturaları da ödememekte ısrar ediyor.

Balaban Köylüleri dün akşam köy meydanında toplanarak, bu toplantıya Büyükşehir belediye Başkanı İbrahim karaosmanoğlu'nu da davet etti. Ancak başkan köye gelmedi.

Yaklaşık 500 kişinin toplandığı ve ilginç pankartların da hazırlandığı toplantıda yapılan konuşmalarda, köylüler orman köyü olarak bu suyun kendi hakları olduğunu ve kesinlikle fatura ödemeyeceklerini, burasının tarım bölgesi olduğu için sulamalarını da buradan yaptıklarını, içme suyu ihtiyaçlarını da buradan sağladıklarını söylediler.

"Belediyenin ve İSU'nun bizim su şebekelerinde hiçbir hakları yok. Çünkü hepsini biz kendimiz yaptık. Çocukluğumuzda ilkokul öğrencisi olarak boruları biz taşıdık. Belediyenin burada bir çivisi bile yok" diyen köylüler bu suyu 140 yıldır kullandıklarını anlattı.

Balaban Köyü Muhtarı Cumhur Karakadılar, Balaban köylülerine 2004 yılından beri baskı yapıldığını, haksız fatura gönderildiğini belirterek, "Bu faturaları geri yollamak için burada bir program düzenledik. Buraya sayın Büyükşehir Belediyesi Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram beyefendiyi de davet ettik. Fakat davetimize icabet etmediler. Bize yapılan haksızlıkları, 6 yıldır bir muhtar olarak gördüğüm baskıları hepsini anlatacağım" diyerek şöyle devam etti:

"İSU'nun bize, köyün foseptiklerinin patladığını bildirdiğimizde 'Abone değilsiniz size kesinlikle hizmet vermiyoruz' dedi. Bize hizmet vermeyen kuruluşa niye fatura ödeyelim. Suyumuzu kesinlikle vermeyeceğiz. Belediye kanunlarına göre de su bizim kendi hakkımız. İlerleyen günlerde mahkemede Büyükşehir ve İSU ile hesaplaşacağız. Biz 140 yıldır burada bu suyu kullanıyoruz. Bu suyun var oluş sebebi biziz, bizim varoluş sebebimiz de Balaban suyu. Bu bizim için hayat meselesi."

Diğer köy sakinleri de bu suyu asla belediye vermeyeceklerini ve fatura da ödemeyeceklerini belirterek, sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdiler.

Büyükşehir belediyesi'ne bağlı İzmit Su İşletmesi yetkilileri ise bu suyun tasarruf hakkının yasalara göre Büyükşehir belediyesi'ne ait olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber