Türkiye %35 ile AB'ye üyeliği en az desteklenen ülke.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği Komisyonu'nun yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre, Türkiye'nin yüzde 35 ile AB'ye üyeliği en az desteklenen ülke konumunda bulunduğu bildirildi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), haftalık bülteninde, AB üyeliği, genişleme, AB Anayasası, siyasal birlik, AB'de demokrasi ve birliğin öncelikleri gibi konulara ilişkin güncel düşünce, beklenti ve endişelerini ele alan 2005 İlkbahar Eurobarometre Raporu'nun geniş bir özetine yer verdi.

AB üyesi ve aday ülke vatandaşlarına yaşamlarını nasıl değerlendirdikleri sorulduğunda, katılanların yüzde 80'lik bir bölümü yaşamlarından memnun olduklarını belirtti.

Geleceğe yönelik beklentilerde, genel olarak yaşam şartlarının kötüleşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 11'de kaldı.

Ulusal ekonomik durum ve genel işsizlik konularındaki olumsuz beklentilerin 2004 sonuna göre azaldığı göze çarpmakla birlikte, bu oranların halen yüzde 42 ve yüzde 37 gibi yüksek seviyelerde seyrettiği ortaya çıktı.

Katılımcıların kaygı verici bulduğu konular sıralamasında işsizlik ilk sıradaki yerini korudu. Avrupalıların yüzde 50'si bunu en büyük kaygı olarak tanımladı. İşsizliği, ekonomik durum ve genel güvensizlik takip etti.

Son bir yılda AB'nin yararlı olduğunu düşünenlerin oranı, Avrupa genelinde yüzde 47'den yüzde 55'e kadar çıktı. Sonuçlar, bu fikrin İrlanda'da en yaygın olduğunu gösterdi. Bunun yanında, AB Anayasası'nı kabul etmeyen Fransa'da (yüzde 53) ve Hollanda'da (yüzde 67) da bu fikrin olumlu olması, Anayasa'nın reddinin AB'ye karşı bir tepki olarak görülmemesi gerektiği şeklinde değerlendirildi.

Aday ülkeler arasında, AB'nin imajının en olumlu olduğu ülkelerin Türkiye (yüzde 61) ve Romanya (yüzde 66) olduğu görüldü. Hırvatistan'da ise (yüzde 28), müzakerelerin başlangıç tarihinin ertelenmesi sebebiyle, AB'nin imajı olumsuz yönde değişti.

AB vatandaşlarının, 2004 yılında Avrupa Birliği Komisyonu'na duydukları rekor seviyedeki güven, yüzde 6'lık bir düşüşle 2005 ilkbaharında yüzde 46 seviyesine geriledi. Güven duymayanların oranı yüzde 4'lük bir artışla yüzde 31'e çıktı.

AB'nin bir anayasaya ihtiyacı olduğunu savunanların oranı, 2004 sonbaharına kıyasla yüzde 7 azalmakla birlikte, halen yüzde 61 gibi yüksek bir oranda seyrediyor.

Avrupa genelinde genişlemeye olumlu bakanların oranı yüzde 50 olarak gözüküyor. Eski 15 üyedeki genişleme destekçileri toplumun yüzde 45'ini teşkil etti. Bu grupta genişlemeyi en fazla destekleyen ülkeler Yunanistan (yüzde 60) ve İtalya (yüzde 59), genişleme destekçilerinin en zayıf olduğu AB-15 ülkesi ise yüzde 31 ile Avusturya oldu.

Başta EFTA ülkeleri Norveç, İsviçre ve İzlanda olmak üzere, Hırvatistan ve Bulgaristan'ın AB'ye katılımı Avrupa çapında büyük destek görüyor. Diğer Balkan ülkeleri ve Ukrayna'nın katılımı Avrupa çapında yüzde 40-50 oranında desteklenirken, Türkiye yüzde 35 ile AB'ye üyeliği en az desteklenen ülke konumunda bulunuyor.

Parasal Birlik ve ortak para birimi avro, 2004 yılının sonundan bu yana azalmış olmakla birlikte, yüzde 59'luk bir oranla halen büyük ölçüde destekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber