Sezer ve Erdoğan, Danimarka'daki 'imam' krizine el koydu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka'daki "imam krizi"ne el koydu.

Kopenhag'daki din müşaviriyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din görevlisinin vatandaşlar arasında ayrımcılık yaptığı iddiasını incelemeye aldı. Sezer ve Erdoğan'a mektup yazarak yardım isteyen gurbetçilerin talebi üzerine sorunun çözümü için Devlet Bakanı Mehmet Aydın görevlendirildi.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 1985 yılında Kocatepe Camii-Türk Kültür Aktivite Merkezi adlı bir dernek kuran gurbetçiler, Kopenphag'da görevli din müşaviriyle camide hizmet yapan din görevlisinin vatandaşlar arasında ayrımcılık yaptığı iddiasıyla Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan'a bir mektup yazdı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altınkaya, dernek yönetim kurulu üyeleri ve bölgede bulunan vatandaşların imzasıyla gönderilen mektupta, inançlarından kopmak istemeyen vatandaşların 1985 yılında Kocatepe Camii adlı bir dernek kurdukları hatırlatıldı. Dernek üyeleri ve diğer Müslüman ülke vatandaşlarının katkılarıyla dernek binasını Türk Diyanet Vakfı'nın katkılarıyla satın aldıklarını vurgulayan Dernek Başkanı Altınkaya, binanın zemin katının kafeterya, 1. ve 2. katları cami, çatı katının Kuran Kursu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği din görevlisinin ikametine ayrılmış 120 metrekarelik bir evden oluştuğunu açıkladı.

Danimarka mevzuatına göre kurulan ve Danimarka makamları tarafından kabul edilen derneğin 250 üyesi olduğunu ve her üyenin senelik 500 Danimarka kronu aidat ödediğini hatırlatan Altınkaya, ayrıca Cuma ve bayram namazlarında ihtiyaca göre para toplanmak suretiyle derneğin ve caminin tüm giderlerinin dernek tarafından karşılandığını kaydetti. Gerek dernek üyelerinin ve üye olmayan Türk vatandaşlarıyla diğer ülke tabiiyetinde bulunan Müslümanlar'ın kaynaştığı ve birlikte ibadet ettikleri nezih bir mekan ve camiye sahip olduklarına işaret eden Altınkaya, "Yakın zamana dek huzur sükun içinde bulunan dernek üyeleri ve Müslüman cemaat, camimize Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanmış bulunan din görevlisinin olumsuz davranış ve tutumları nedeniyle parçalanmaya başlamıştır. Müslüman cemaat içerisinde kamplaşmalar oluşmuştur ve durum böyle devam ederse kavga çıkacağı kuvvetle muhtemeldir. Din görevlimiz, olumsuz ve toplumu bölmeye muaf davranışları Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu'na din işleri müşavirine bildirilmişse de bu merci tarafından bir işlem yapılmadığı gibi din görevlimiz davranışlarını tekrar için müşavir tarafından teşvik de edilmiştir" iddiasında bulundu. Din görevlisinin olumsuz davranışlarından örnekler veren Altınkaya, din görevlisinin kişisel harcamalarını derneğe ödetmek istediğini, halkı sosyal sınıf, ırk, bölge bakımından ayırarak kin ve düşmanlığa sevkettiğini, Kürt-Türk bölücülüğü yaptığını iddia etti.

Altınkaya mektubunun sonunda, "Yasalarımıza ve siz değerli Başbakanımıza inanıyor ve gerekenin yapılacağından da hiç şüphemiz asla olmadan size güveniyor ve inanıyoruz. Gereğini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Aynı mektubu Cumhurbaşkanı Sezer'e de gönderen gurbetçiler, sorunlarının bir an önce çözülmesini istedi. Sezer ve Erdoğan, mektup üzerine dernek yönetimine bilgi vererek, Danimarka'nın Kopenhag kentinde görevli din müşaviriyle Kocatepe Camii'nde din görevlisinin vatandaşlar arasında ayrımcılık yaptığı iddiasını içeren başvurunun incelemeye alındığını bildirdi. Erdoğan, sorunun çözümü için Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ı görevlendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber